Був одним із організаторів голодомору: як син видатного українського письменника став зрадником України?

Справжня історія
Був одним із організаторів голодомору: як син видатного українського письменника став зрадником України?
Поширити в соціальних мережах:

Мова йде про Юрія Коцюбинського…

Юрій Коцюбинський увійшов в історію України як один із найвідоміших зрадників. У лютому 1918 року він очолив армію Радянської України, яка увірвалася до Києва та організувала там «червоний» терор. Убивства проукраїнських активістів і тих, кого більшовики називали «класовими ворогами інтелігенції», стали одними з найжорстокіших моментів цього періоду. Але на цьому злочини Юрія Коцюбинського не закінчилися.

У 1930-х роках він став уповноваженим ЦК більшовиків із хлібозаготівель. Він керував вилученням продовольства в Черкаській, Запорізькій, Вінницькій та Одеській областях, що призвело до масових голодів і людських трагедій.

«В архівах України є дуже багато документів які свідчать про особисту причетність Юрія Коцюбинського до організації голодомору в Україні. Всюди, весь час він особисто керував примусовим вилученням у селян продовольства», - розповів дослідник історії Акім Галімов.

У Національній книзі пам'яті жертв голодомору зазначено, що саме за поданням Юрія Коцюбинського в Летичівському районі Хмельницької області були засуджені голови колгоспів та сільради за «невиконання» планів хлібозаготівель. Він також вважав репресії щодо промислових товарів у тих колгоспах, що не виконували плани, ефективними методами.

Подивившись на все, що скоїв цей чоловік за життя важко уявити, що він був член відомої української родини. А саме – первістком видатного українського письменника Михайла Коцюбинського – автора «Тіней забутих предків» і «Фата моргана». Мати Юрія, Віра Устимівна, походила з давнього козацького роду та була громадською діячкою, яка засновувала українські школи, незважаючи на переслідування з боку імперської влади.

«Вдома у Коцюбинських розмовляли українською, тож усі їх четверо дітей – Юрко, Оксана, Ірина та Роман – зростали в українському середовищі, серед розмов про історію та культуру свого народу. Але незважаючи на це, не лише старший Юрій, а й усі діти Коцюбинських вибрали інший шлях: стати більшовиками ленінцями», - розповів Акім Галімов.

Але як і чому так сталося? Відповідь дивись у відео:

Читай також:

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Зустріч Гітлера з Вангою: що передбачила болгарська віщунка нацистському лідеру?
Секрети знімального майданчика «Батя»: як Наталія Музичко підготувалася до пікантних сцен
Секрети знімального майданчика «Батя»: як Наталія Музичко підготувалася до пікантних сцен

7 жовтня о 20:15 на телеканалі 2+2 стартує показ 16-серійного детективу «Батя»…

В Ізраїлі розшифрували напис біблійного царя Єзекії після десятирічних досліджень: про що він розповідає?
Читати більше