Як відрізнити справжнє шампанське від підробки?

Спецкор
Як відрізнити справжнє шампанське від підробки?
Поширити в соціальних мережах:

Чи можна і як відрізнити справжнє шампанське від фальшивого - з'ясовував "Спецкор".

Шампанське напередодні Нового року - лідер на ринку фальсифікату. Хоча третина алкоголю, за приблизними підрахунками - це підробка, але тенденції на цьому ринку змінюються залежно від пори року. Горілку і коньяки підробляють постійно, а от напередодні свят - ділки віддають перевагу ігристим винам.

Справжнє шампанське - це результат подвійного бродіння,  насичене вуглекислотою, якій  нікуди вийти. У пляшці зі справжнім ігристим тиск утричі вищий, аніж в автомобільній шині.  Через це під час відкоркування і присутній ефект вибуху. А от за бульбашками, які з'являються після вибуху, і  визначають справжність напою.

"Якщо штучно газифікується, то бульбашки крупніші. Вони схожі на газовану воду і дуже швидко виходять. Якщо натуральним способом, то бульбашки маленькі і вони дуже довго  виходять", - пояснює директор заводу шампанських вин Валерій Романовський.

До штучно насиченого вуглекислим газом вина на  заводі  класичних шампанських вин ставляться скептично.  Нібито він  і має право на життя, але назва мусить бути інша - іскристе, а не ігристе. Газують вино в шампанське  нині досить часто, каже Валерій Романовський,  а подекуди  виноматеріал узагалі заміняють  яблучним концентратом.

Бульбашки - це фактично  єдина різниця  між справжнім та підробленим.  За смаком  невибагливому споживачеві напої не відрізнити.

Скільки  саме  підробного алкоголю на вітчизняму ринку однозначно сказати важко. Заведено відштовхуватись од кількості виробленого спирту та виноматеріалу.

"Різниці між тим спиртом, який офіційно виробляється в Україні і імпортується, і який  розливається у пляшки - десь відсотків 30. Тому, відповідним чином, 30 % - це нелегальний спирт  на ринку", - каже перший заступник голови Державної фіскальної служби Сергій Білан.

Перед Новим роком, зазвичай, колотять саме шампанське. Відверту підробку можна визначити за повторним використанням пляшки. Зовні можуть бути залишки клею, у середині - осад.  Якщо ж виробництво легальне - то  замість шампанського можна отримати газоване вино. Шкоди не буде, але й задоволення - сумнівне.

Більше дивіться у відео.

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Дивись матч «Динамо» - «Полісся» на телеканалі 2+2
На телеканалі 2+2 прем’єра міні-серіалу «Переслідуючи вогонь»
Ані пастки, ані кулі його не беруть: африканські дикуни приносять людські жертви річковому чудовиську
Жадають людської крові: вчені виявили небезпечні бактерії-«вампіри»
Здатен пропалити метал: «Укроборонпром» розробив унікальний «олівець» для розміновування
Підступність інформаційної війни: як російські пропагандисти впливають на наше фізичне здоров'я?
Читати більше