У світі набирає обертів полювання на літій, який у великій кількості є в Україні

Спецкор
Поширити в соціальних мережах:

Не виключено, що вже за кілька років Україна стане одним із найбільших постачальників літію на планеті.

У списку країн, де він є, Україна поміж перших. Адже вартість літію і потреба у ньому на планеті зростає справді шаленими темпами. Саме із цього металу виробляють батареї і для сучасних гаджетів, і для електромобілів. Тому на самій вершині переліку мисливців – усюдисущий Ілон Маск! 

На території України він є останні три мільярди років. Геологи підрахували: українських запасів літію вистачить років на 50. Знайшли його, виявляється, ще у радянські часи, а от до видобутку руки все не доходили. Натомість, рік тому дві приватні компанії, не надто розголошуючи це, отримали ліцензії на видобування.

Це село Копанки. Тут трохи більше 300 мешканців, майже немає мобільного зв'язку, як і доріг. Однак слова "літій" та "електрокари" тут уже прижилися. Уся річ у тому, що ця земля не пристосована навіть для асфальту, але казково багата. 

Тут знаходиться найбільше в Україні літієве родовище. В природі це руда. На практиці її концентрат використовують у літій-іонних батареях. Це не лише електромобілі, це і мобілка, яку ви зараз тримаєте у руках. Останні п'ять років попит саме на електрокари шалено зростає, а з ним – і на сріблястий метал. З 2002 року він піднявся в ціні з 2 до 16 тисяч доларів за тонну. Але цю дорогоцінну руду в нашій країні чомусь досі не видобувають. 

Досі найбільшими постачальниками літію у світі залишається Південна Америка, а от села на Кіровоградщині занепадають і просто зникають з мапи України. Адже єдиний можливий заробіток тут – сільське господарство.

У Херсоні кілька тижнів тривають війни за ціну квитка у маршрутках

Зараз ці поля використовують за призначенням – і ось навіть господар насіяв тут озимої пшениці, а сто метрів під ними – тільки уявіть – поклади такого цінного літію. І, можливо, за 5 – 10 років тут вже буде не поле, а масштабне видобування цієї "білої нафти".

А от селянам від цього ласого шматка пирога може не перепасти й крихти, адже їхня розпайована земля вже якимось чином опинилася у власності мешканців Києва.

Рік тому приватна фірма "Укрлітійвидобування" отримала ліцензію на розробку Полохівського родовища. Саме вона і провела тут георозвідку. З відкритих джерел відомо, що власником товариства "Укрлітійвидобування" є Ігор Воронов – один з найменш публічних мільйонерів України. Аби збудувати шахти та запустити їх у роботу, за оцінками експертів, потрібно щонайменше 100 млн доларів.

Та люди у Копанках сподіваються, що до 2020 року шахти таки збудують. Адже коли тут почнеться видобування руди, це означає, що у селян з'явиться робота - принаймні так написано у їхньому соціальному договорі з "Укрлітійвидобування". А отже, Копанки та їхні околиці житимуть.

Більше новин з понеділка по п'ятницю о 18:15 у програмі Спецкор на 2+2. 

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

На телеканалі 2+2 прем’єра міні-серіалу «Переслідуючи вогонь»
Ані пастки, ані кулі його не беруть: африканські дикуни приносять людські жертви річковому чудовиську
Жадають людської крові: вчені виявили небезпечні бактерії-«вампіри»
Здатен пропалити метал: «Укроборонпром» розробив унікальний «олівець» для розміновування
Підступність інформаційної війни: як російські пропагандисти впливають на наше фізичне здоров'я?
Очевидець розповів про таємничу появу «лісової людини» на Міжнародному симпозіумі науковців
Читати більше