У Дніпрі оформлення готелю спричинило скандал

Спецкор
Поширити в соціальних мережах:

Інститут національної пам'яті погрожує зверненням до Генпрокуратури, активісти – блокадою закладу. Вимагають від готелю негайно прибрати всі нагадування про комуністичний режим.

Ленін, Сталін і Карл Маркс, Ленін із чаєм, Ленін із Крупською та дітлахами. І навіть реєстрація малюка – під бюстом Ілліча. Тут більше сотні картин, є навіть велетенські. Найстаршій – вісімдесят років. Радянські символи тут чи не на кожному кроці. Картини – на обох поверхах готелю, лише номери соцреалізм обійшов.

Увагу на комуністично-мистецької спадщини звернули активісти, які обурилися побаченим і викликали до готелю поліцію. Поліція скарги зібрала, проте картини наразі лишила на місці.

Це не реклама комуністичного режиму, а експозиція приватної колекції соцреалізму, виправдовуються у готелі. Кажуть, картини – родзинка закладу, висять тут вже вісімнадцять років, від самого початку роботи.

Мистецтво чи пропаганда – вирішувати треба окремо по кожному полотну, кажуть мистецтвознавці. Вони визнають: у роботах того часу є справжні шедеври, бо навіть видатні художники мусили підкорятися режиму, інакше лишилися б без роботи.

2 мільйони 300 тисяч гривень штрафів за місяць роботи приладів "Трукам" 

В Інституті національної пам’яті кажуть: не лише за мораллю, а й за законом мали прибрати Леніна і Сталіна ще три роки тому. Відтоді символіка комуністичного режиму в Україні під забороною, окрім музеїв. Аби декомунізувати готель, в Інституті готові навіть звернутися до Генпрокуратури. 

Та після пережитого підприємці вже самі познімали усіх вождів. А з ними і Карла Маркса – про всяк випадок.

Яка доля чекає на картини далі – поки невідомо. Тим часом, кажуть експерти, на соцреалізм нині неабиякий попит серед іноземців, особливо за такими творами полюють китайці.

В Україні ж прихильникам такого декору нагадують про кримінальну відповідальність і закликають до здорового глузду. У Німеччині жодна установа не повісила б у холі портрет Гітлера, нехай навіть пензля найвідомішого митця. 

Більше новин з понеділка по п'ятницю о 18:15 у програмі Спецкор на 2+2. 

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Реслінг-шоу Backlash France покажуть на Київстар ТБ у вільному доступі: коментуватимуть Бєлкін та Новак
«Загублений світ»: вражаючі рекорди українців під час війни
«Загублений світ»: вражаючі рекорди українців під час війни

Про тих, хто своїми здобутками та жагою до перемоги щодня підвищують статус України…

Динозаври в Україні: історична знахідка на Київщині змінює уявлення про наші прадавні території
Розкриття таємниці 300-річної муміфікованої русалки: вчені встановили походження цієї таємничої істоти
Містечко турботи: історія створення в Україні унікального місця для українських пенсіонерів
Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Динамо» - «Колос»
Читати більше