Росіяни планували вивести з ладу Одеський аеропорт та Київський метрополітен

Спецкор
Поширити в соціальних мережах:

Таке заявили у зовнішньо-дипломатичному відомстві Великобританії. Водночас, слідчі Нідерландів, змогли відвернути російську кібератаку, на сервери Організації із заборони хімічної зброї.

Демократична партія США, британська телекомпанія, всесвітнє анти-допінгове агентство, київський метрополітен та одеський аеропорт – ось лише частина цілей російських хакерів, пов'язаних із розвідкою країни. Про те, що за світовими кібер-атаками стоїть ГРУ, заявили у британському МЗС.

Це не дії великої держави. Це дії держави-ізгоя. Ми продовжимо роботу з союзниками, аби ізолювати їх і змусити їх зрозуміти, що вони не можуть поводитись таким чином.

Гевін Вільямсон, міністр оборони Великобританії

У Москві традиційно відхрещуються від звинувачень, і відповідають пародіями на російську класику.

Тим часом, у Нідерландах міністр оборони розповідає журналістам – у країні на гарячому впіймали російських розвідників.

Військова розвідка Нідерландів запобігла кібер-операції і того ж дня з країни депортували чотирьох офіцерів російської військові розвідки. Їхнє обладнання залишилося покинутим. Таким чином ми попередили хакерську атаку на Організацію із заборони хімічної зброї.

АНК БІЙЛЕВЕЛЬД, міністр оборони Нідерландів

Нідерландські урядовці показують фото росіян, які прикривалися дипломатичним статусом, їхні документи та називають імена висланих розвідників. Олексій Моренець, Євген Серебряков, Олег Сотников та Олексій Мінін. В одного з розвідників навіть знайшли квитанцію таксі – від будівлі ГРУ до аеропорту "Шереметьєво". Утім, значно цікавіша інша знахідка – вилучений у ГРУшників ноутбук. Де лишилися сліди, що техніку використовували у Малайзії. Аби отримати несанкціонований доступ до документів про катастрофу "Боїнга" на Донбасі.

Здійснити хакерську атаку на Організацію із заборони хімічної зброї російські розвідники намагалися просто біля будівлі установи, через її інтенет-мережу. Ця міжнародна організація вже неодноразово мала справу з наслідками російської політики. Неодноразово розслідувала хімічні атаки у Сирії. Та лише навесні підтвердила – у місті Дума проти повстанців використали отруйний хлор, знищення запасів якого Москва гарантувала ще 5-ть років тому. А ще на весь світ заявила: колишнього російського розвідника Скрипаля намагалися отруїти саме речовиною "Новачок".

Якщо хтось мав сумніви щодо причетності російських військових до отруєння у Солсбері, то тепер їх можна відкинути, тому, що ми маємо докази того, що російські військові почали кібератаку проти самої організації

Джеремі Хант, міністр закордонних справ Великобританії

З офіційною відповіддю Нідерландам на зрив операції ГРУ у Москві поки не визначились. Серед пропозицій – вислати з країни голландських дипломатів.

Більше новин з понеділка по п'ятницю о 18:15 у програмі Спецкор на 2+2. 

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Дніпро-1» проти «Динамо»
Міф про мову: росія йшла в Україну «захищати» російську мову, а натомість знищила її
Міф про мову: росія йшла в Україну «захищати» російську мову, а натомість знищила її

Сьогодні лише 3% українців підтримує статус російської мови як другої офіційної…

Археологи розкопали 2100-річну могилу жінки, яку поховали на бронзовому ліжку і в золотому лавровому вінку
ДніпроГЕС у 1941 році підірвали не нацисти, а радянська влада: правда про трагедію, яка забрала сотні тисяч життів
Розкрито таємницю військової машини ІПСО рф: полонений підполковник розповів про секретні структури
«Дракон із Монтеррей»: мексиканські волонтери випадково зняли на відео живу істоту з міфів та легенд
Читати більше