Невидимий ворог: в Україні побільшало кіберзлочинців

Спецкор
Поширити в соціальних мережах:

Прогрес не стоїть на місці, й навіть злочинці зараз йдуть у ногу з часом. Правоохоронці попереджають, що останнім часом кількість кіберзлочинів в Україні побільшала, та закликають бути обережними у тому, що стосується особистої інформації.

Кіберполіція б'є на сполох: українці дедалі частіше стають жертвами кібершахраїв, а особисті дані із закритих джерел стають об'єктом купівлі-продажу. Телефонні номери, адреси електронної пошти, дані банківських карток та паспортів – усе це за допомогою хакерів потрапляє до рук злочинців і допомагає витягнути з кишень пересічних громадян кругленьку суму.

"Їх продавали, продають та будуть продавати, тому що є попит. Коли є попит, є і пропозиція. Вже зараз можна знайти інформацію по паспортам громадян України", – повідомляє правозахисник Денис Овчаров.

Закон України "Про захист персональних даних" за махінації та неправомірне використання персональних даних передбачає покарання до 5 років. Але впіймати таких правопорушників украй важко, до того ж, ситуацію погіршує необізнаність та неуважність громадян.

"Найбільше шахрайство, зафіксоване нашим департаментом кіберзлочинів – пошук найслабшого місця у жертви, нерозуміння основ безпеки у кіберсередовищі", – коментує ситуацію Дмитро Семенюк, керівник інформаційних технологій і програмування кіберполіції України.

Для того, щоб не стати жертвами кіберзлочинців, правоохоронці радять підприємствам забезпечувати належний захист інформації, а звичайним громадянам – бути уважними та поменше розповсюджувати особисті контакти.

Як не потрапити у пастку кібершахраїв та зберегти особисту інформацію – у Спецкор на 2+2.

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Археологи розкопали 2100-річну могилу жінки, яку поховали на бронзовому ліжку і в золотому лавровому вінку
ДніпроГЕС у 1941 році підірвали не нацисти, а радянська влада: правда про трагедію, яка забрала сотні тисяч життів
Розкрито таємницю військової машини ІПСО рф: полонений підполковник розповів про секретні структури
«Дракон із Монтеррей»: мексиканські волонтери випадково зняли на відео живу істоту з міфів та легенд
15 метрів холодної крові: Vasuki indicus – нова рекордсменка серед доісторичних гігантських змій
Кохання двох чоловіків: на грецькому острові знайшли найстаріші у світі еротичні графіті
Читати більше