Чому міномет Молот вибухає вже не вперше?

Спецкор
Поширити в соціальних мережах:

Він вбиває ворогів на фронті – і він же вбиває наших хлопців у мирному житті. За останні роки міномет "Молот" не один раз вибухав і ставав причиною трагедії.

Розробка Кб "Маяк" 120-й міномет "Молот" – за взірець узятий радянський, однак за якістю український  "Молот" нібито мав би бути кращим. Але на практиці виявилося інакше. Минулого тижня він убив трьох наших вояків.

На конструкторські недоліки вказували самі мінометники на фронті, але Міністерство оборони не чуло аж поки не сталась чергова трагедія.

На столичному заводі "Маяк" виробники вибухових мінометів, аби прокоментувати трагічний епізод зі своєю продукцією на Рівненському полігоні, запросили одразу кілька знімальних груп, але в останній момент відмовилися давати будь-які коментарі.

Завод "Маяк" ще 10 років тому випускав магнітофони. Потім тут перекваліфікувалися і почали випускати стрілецьку зброю. Перший міномет "Молот" тут зробили у 2015 році, він одразу поїхав на передову. Але саме ці молоти частіше вибухають на Донбасі, вбиваючи українських військових.

Хто винен у трагедії на Рівненському полігоні?

Скільки разів міномети вибухали під час стрільб – ця інформація закрита, але Спецкору на 2+2 вдалося нарахувати як мінімум шість таких випадків. Щонайменше п’ять разів міномет розривався на передовій, кожного разу гинули люди. 

У 2015 році "Молот" вибухнув на полігоні Широкий лан. У 2016 році було два вибухи, загинули п’ятеро армійців. Ще два випадки за рік у 2017-му – тоді загинуло загалом шестеро людей, і ще троє бійців – вже цього року.

У минулорічному інтерв’ю для Спецкору на 2+2 бійці казали, що у "Молота" не витримує метал. Та слідство щодо кількох випадків вибуху міномету триває.

Версію про те, що сталь ствола міномета не витримує навантаження, могли б спростувати чи довести інженери Київської політехніки.  У них одна з найпотужніших в Україні лабораторій по дослідженню металу, але сюди ні військові, ні слідчі не зверталися стосовно проведення таких досліджень.

Наразі з мінометів "Молот" заборонено стріляти під час навчань. Щоправда, на передовій "Молоти" залишатимуться, і бійці зможуть їх використовувати у разі наступу ворога, бо альтернативи вибуховим мінометам, як кажуть у Міноборони, немає.

Більше новин з понеділка по п'ятницю о 18:15 у програмі Спецкор на 2+2. 




Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Реслінг-шоу Backlash France покажуть на Київстар ТБ у вільному доступі: коментуватимуть Бєлкін та Новак
«Загублений світ»: вражаючі рекорди українців під час війни
«Загублений світ»: вражаючі рекорди українців під час війни

Про тих, хто своїми здобутками та жагою до перемоги щодня підвищують статус України…

Динозаври в Україні: історична знахідка на Київщині змінює уявлення про наші прадавні території
Розкриття таємниці 300-річної муміфікованої русалки: вчені встановили походження цієї таємничої істоти
Містечко турботи: історія створення в Україні унікального місця для українських пенсіонерів
Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Динамо» - «Колос»
Читати більше