6 суперздібностей нашого тіла, про які ми не здогадуємося

6 суперздібностей нашого тіла, про які ми не здогадуємося
Поделиться в социальных сетях:

Хто в дитинстві не мріяв стати супергероєм? Виявляється, всі ми набагато ближче до супергероїв, ніж здається. У нашого тіла є приховані можливості, про які мало хто знає.

Кіносценаристи вигадали масу героїв з унікальними можливостями. Це і миттєва регенерація кінцівок, і вміння керувати стихіями або ставати невидимим. У фільмах суперменам протиставляються прості смертні, що живуть своїм сіренької життям.

Ехолокаіця як у Бетмена


Ехолокація допомагає нам орієнтуватися в повній темряві. Завдяки їй ми можемо по звуку визначити віддаленість, розмір і навіть форму предмета. Ехолокація пов'язана з відділом мозку, що відповідає за візуальне сприйняття, тому ми можемо уявити предмет, навіть не бачачи його.

За допомогою цієї навички в просторі орієнтуються кажани, кити і деякі інші тварини. У людей ця здатність практично не розвинена. Суть в тому, щоб орієнтуватися на відлуння – відображення звуку від різних поверхонь. Відлуння буде різним, залежно від розміру предмета і відстані від нього.

Згодом можна навчитися розрізняти дрібні звукові відтінки. Ця здатність допомагає сліпим людям «бачити» вухами. І хоча зрячому людині вона практично не потрібна, при бажанні розвинути її в собі може кожен.

Сповільнення часу як у Ртуті 

Ми вміємо сповільнювати час – за це відповідає ділянка мозку під назвою мигдалеподібне тіло або амигдала. Це частина лімбічної системи, завдяки якій ми можемо відчувати емоції і приймати рішення. Також амигдала допомагає нам накопичувати і зберігати враження.

У ситуаціях, які мозок оцінює як загрозливі для життя, ця ділянка починає працювати активніше. У результаті ми сприймаємо, запам'ятовуємо і оцінюємо те, що відбувається навколо швидше, ніж зазвичай. Через це і створюється враження, що реальний час йде повільніше.

Це явище дійсно може врятувати нам життя, адже так ми вчасно помічаємо небезпеку і реагуємо, не роздумуючи.

Крім того, ми запам'ятовуємо критичну подію набагато яскравіше і докладніше, ніж всі інші. Більшість людей детально зможуть розповісти про свій перший стрибок з парашутом, аварії або іншої екстремальної ситуації.

Регенерація як у Росомахи 

Здатність відновлювати цілісність організму є фундаментальною властивістю живих істот. Регенерація відбувається протягом усього життя людини і характеризується оновленням клітин шкіри, слизових оболонок, внутрішніх органів, різних тканин.

Звичайно, людина поки не зможе відновити втрачену кінцівку, абощо. Одначе, вчені працюють над дослідженням стовбурових клітин і, можливо, у недалекому майбутньому Росомахи вже ходитимуть вулицями наших міст.

Емпатія як у Професора Ікс 

Завдяки емпатії ми можемо розуміти почуття іншої людини. Ми зчитуємо емоції набагато простіше і успішніше, ніж сприймаємо слова. За допомогою цієї здатності ми можемо розпізнати, що людина несе нам загрозу, навіть якщо його слова свідчать про протилежне.

Ще одна приємна новина: всі люди в світі мають однаковий набір емоційних виразів і природжену здібність їх розрізняти. Тому ми можемо правильно інтерпретувати гнів, презирство, подив, страх та інші базові емоції у будь-якої людини, незалежно від її культури і країни проживання.

Неприємна новина: наші думки спотворюють сприйняття. Якщо ми починаємо сумніватися, аналізувати і вірити словам – картинка реальності змінюється.

Відсутність больових відчуттів як у Супермена 

Неприємні відчуття нас змушує відчувати власний мозок, а не предмет, який завдав травму. І саме мозок керує силою больових відчуттів. Якщо травма загрожує нашому життю і вам потрібен час, щоб дістатися до місця допомоги, то він здатний тимчасово блокувати біль, щоб дати вам врятуватися.

Керування слухом як Синдел 

У кожної людини є вроджений акустичний рефлекс, який приглушує занадто гучні звуки. І мова не тільки про зовнішні звуки, типу вибуху, грому або плачу немовляти. Ми використовуємо цю функцію по кілька разів на день, коли жуємо. При цьому процесі внутрішня м'яз вуха скорочується і напружує барабанну перетинку, завдяки чому вібрації всередині вуха стають нижче, а звук – тихіше.

Хоча за замовчуванням ця функція присутня і справно працює у кожної людини, довільно управляти нею вміють не всі. Але є люди, які навчилися заглушати шум за власним бажанням. Напружуючи і розслабляючи внутрішню м'яз вуха, вони здатні контролювати зовнішні звуки. А точніше, створювати внутрішні, наприклад шум або бурчання, які не дають звуків зовні досягати барабанної перетинки.

За матеріалам: adme

Поделиться в социальных сетях:

Последние новости

На телеканале 2+2 премьера документального проекта «Тайванський вузол»
На телеканале 2+2 премьера документального проекта «Тайванський вузол»

О связи Украины и Тайваня в борьбе за свободу…

Тайна Эвереста: была ли покорена самая высокая точка планеты в 1924 году пропавшими альпинистами?
Тайна Эвереста: была ли покорена самая высокая точка планеты в 1924 году пропавшими альпинистами?

Возможно достижение вершины горы произошло раньше известного…

Уникальный генетический код: владельцы отрицательного резус-фактура являются потомками инопланетян?
Уникальный генетический код: владельцы отрицательного резус-фактура являются потомками инопланетян?

Положительный резус-фактор крови имеют 80% населения планеты, а вот у 15%...

В глазу 28-летней женщины два года жил необычный паразит и вырос до 10 миллиметров в длину
Истерика и визг ведущих рф отключают логическое мышление зрителя: этот метод называется «чрезмерные эмоции»
Израильская агрореволюция: дрессированные насекомые уничтожают вредителей, тракторы опыляют цветы, а дроны собирают урожай
Узнать больше