45% українців готові доплачувати за утилізацію сміття

45% українців готові доплачувати за утилізацію сміття
Поделиться в социальных сетях:

Опитування проводилося в 87 населених пунктах з різних куточків України.

Такими є результати опитування, яке провели фонд "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва та Київський міжнародний інститут соціології.

Згідно з його результатами, більшість українців (88%) вважають проблему з відходами важливою, повідомляє Еcotown. Майже половина опитаних (49%) оцінили цю проблему як надзвичайно важливу, приблизно стільки ж респондентів зізналися, що не знають, куди дівають сміття після того, як воно потрапляє в бак.

Небезпечними люди найчастіше називають відходи хімічної промисловості (87%), відходи електричного та електронного устаткування, а також батарейки (67%). Про відходи медичних установ і непридатні хімічні засоби захисту рослин сільськогосподарського призначення згадали близько 60% опитаних. 79% респондентів знають про шкоду батарейок і люмінесцентних ламп, але тільки 1/5 з них відносять їх у спеціальні пункти збору, тоді як більшість (61%) просто викидають їх разом зі звичайним сміттям. Так чинять переважно сільські жителі (74%), але й серед городян таких 54%.

Чи задоволена українська молодь своїм життям?

На питання про альтернативні способи утилізації сміття, які могли б замінити його поховання на звалищах, переважна більшість опитаних виступили за переробку відходів (80%). 54% респондентів проголосували за повторне використання, а 41% – за компостування. Спалювання вибрали тільки 12%.

Не сортують сміття 69% опитаних. Однак 86% з них сказали, що готові це робити, якщо їм забезпечать необхідні умови. Зокрема, 66% опитаних вказали, що вони не сортують відходи, оскільки не мають спеціальних контейнерів. Розділяють сміття тільки 29%.

2/3 респондентів відповіли, що знають, які відходи можна використовувати в якості вторинної сировини (не знають про це 28%). У той же час 2/3 з опитаних ніколи не здавали потенційну вторинну сировину. 58% сказали, що не володіють інформацією про розташування таких пунктів прийому. Спалюють сміття 34% людей (71% з них – сільські жителі), а компостують - 68% селян і 22% городян.

Поліетиленовими пакетами користується більшість опитаних (76%), паперовими – 17%, а а пакетами з тканини – взагалі 4%. При цьому, 78% опитаних сказали, що знають про забруднення навколишнього середовища пластиком. 30% висловили готовність зовсім відмовитися від пакетів і ще 53% – зменшити їх використання.

Зусилля місцевої влади щодо вирішення проблем зі сміттям і відходами люди оцінюють переважно негативно: 35% відзначили, що місцева влада нічого не робить. А більшість (81%) оцінили інформаційно-просвітницьку роботу щодо правильного поводження з відходами на національному та місцевому рівнях як недостатню.

Щодо оплати за утилізацію відходів позиції, то близько третини респондентів вважають, що вона має входити до квартплати і рахуватися залежно від кількості осіб, які проживають в квартирі. Ще 9% підтримують варіант врахування цієї плати в квартплаті в залежності від житлової площі. Трохи більше третини (37%) переконані, що громадяни нічого платити не повинні, а решта 21% не мають чіткої думки з цього приводу.

Додатково платити за утилізацію сміття готові 45% опитаних, в той час як 50% до таких змін не готові. Серед тих, хто готовий до збільшення витрат заради впровадження сортування та переробки відходів, 56% вважають допустимим зростання суми не більше ніж на 10%, а ще 14% готові до підвищення не більше ніж на 20%.

Поделиться в социальных сетях:

Последние новости

Бионические протезы: когда человек управляет искусственной рукой силой мысли
Бионические протезы: когда человек управляет искусственной рукой силой мысли

Такие разработки позволяют не только восстановить функциональность, но и…

Business Breakfast с Владимиром Федориным от Forbes теперь доступен на Киевстар ТВ
В нефтегазовом государстве не хватает топлива: в россии сообщают о дефиците бензина
В нефтегазовом государстве не хватает топлива: в россии сообщают о дефиците бензина

Все благодаря санкциям и слаженной работе ВСУ, СБУ и ГУР…

«Затерянный мир» расскажет, как война влияет на развитие технологий
«Затерянный мир» расскажет, как война влияет на развитие технологий

Для научно-технического прогресса война становится катализатором развития…

Героические достижения украинцев: защитник на протезе семь метров протащил самолет Ан-26 и пробежал марафон в Лондоне
Героические достижения украинцев: защитник на протезе семь метров протащил самолет Ан-26 и пробежал марафон в Лондоне

Роман Кашпур и другие украинские ветераны поражают мир своим мужественным примером…

«Большая ложь»: как российская пропаганда использует методы нацистов для дезинформации?
Узнать больше