Ахтем Сеїтаблаєв: "Гвардія-2 – це фільм про живих людей"

Гвардия 2
Ахтем Сеїтаблаєв:
Поделиться в социальных сетях:

Український актор та режисер відверто про українське та російське кіно й політичні погляди.

Напевно, один з найпатріотичніших українських акторів Ахтем Сеїтаблаєв, виконавець ролі "Татарина" у стрічці "Гвардія-2", відверто розповідає про те, чому мистецство не може бути поза політикою та як знімати правильне українське кіно у інтерв'ю для Tochka.net.

─ Як ви ставитеся до артистів, які відмовчуються або не бажають говорити про війну, вважаючи, що творчість повинна бути поза політикою?

З одного боку, я можу зрозуміти та прийняти, коли артист взагалі не висловлюється про політику як таку. Я не можу зрозуміти, коли він несе такий меседж, що мистецтво поза політикою або нас посварили. Ще більше я не приймаю ситуації, коли українські артисти, публічні мотивуються тим, що нібито мистецтво поза політикою, і їздять заробляти гроші до країни, яка окупувала значну територію України і знищує проукраїнських громадян. Я абсолютно не приймаю цієї позиції.

─ Ваш герой у "Гвардії" – простий українець, який пішов на війну. Що ви хочете донести з екрану? Про які проблеми заявляєте?

Він кримський татарин. Там немає ніяких таких кричущих висловлювань, які можна написати на плакаті. В першу чергу, це фільм про живих людей, про їхні надії, про їхні страхи, про їхню віру. І в тому числі про те, що в Україні зараз відбувається народження української політичної нації. Ми сьогодні всі українці, незалежно від того, хто ми за походженням: кримські татари, росіяни, українці, вірмени, греки, євреї. І це найважливіше.

─ Коли виходять картини, основані на реальних подіях, хочеться вірити, що вони створені з конкретною метою. Яка мета роботи "Гвардія-2"?

Мені хочеться, щоб вона була актуальною не тільки з точки зору сьогоднішнього дня, а й в тому контексті, щоб люди розуміли, що завдяки молодим відбувається народження нової країни, людей нової країни.

─ Як режисер, який представляв свій фільм з метою відправити його на "Оскар 2018" ("Чужа молитва"), та актор "Гвардії", серіалу, основаному на реальних подіях, розкажіть, чи часто сценаристи і режисери маніпулюють свідомістю публіки?

Голлівудські продюсери створили не просто гарне кіно. Адже вони ще й всьому світу делегують меседжі про американський спосіб життя, про свої пріоритети, про свої цінності. Кіно – це, безумовно, інструментарій.

Режисер, будучи деміургом на майданчику, який створює свій світ разом зі сценаристом, транслює свої думки, свої емоції і своє бачення світу. Вони намагаються донести, видозмінюючи і акцентуючи увагу глядача, ті ключові, знакові для себе події і моменти, які важливі для них. Можливо, "маніпуляція" – не зовсім коректний термін. Адже маніпуляція – це все ж спотворення дійсності. А якщо ми говоримо про фільм на реальних подіях, то мені дуже хочеться сподіватися, що він буде не спотворювати, а акцентувати увагу на фундаментальних речах для кожного глядача.

─ У конкурсній програмі російського фестивалю документального кіно "Артдокфест" в Санкт-Петербурзі буде представлено відразу три фільми нібито про Україну. У них українців зображають антигероями картини і розвитку України в цілому. Що ви думаєте про подібні картини, які знімають в Росії, і чим ми можемо відповісти? Чи варто відповідати?

Команда на чолі з режисером в цьому випадку виконує державне замовлення. І за великим рахунком мені все одно, що про нас говорять в сьогоднішній Росії. Як вони оцінюють ті чи інші події, що відбуваються в Україні. Мені це цікаво, можливо, тільки з точки зору аналізу деяких подій. Що в принципі мені очікувати від проваласних державних структур, чималою частиною яких є і російське кіно? Вони розповідатимуть, що вони винні?

Ми повинні займатися своєю справою. Ми повинні чітко розуміти, що кіно – це теж інструментарій. Ми зараз закінчуємо працювати над повнометражною картиною "Кіборги", прем'єра якої відбудеться 26 грудня. Своїм основним меседжем в картині ми взяли думку і ідею про те, що це народження нових людей і нової країни. Це фільм не про війну, хоча там багато бойових сцен. В першу чергу, це фільм про мир, про людей, для яких важливо захистити свою країну, брати участь у створенні своєї країни. Важливо знайти чіткість розуміння, що є його особистою системою координат. Розуміння, що це усвідомлений цивілізаційний вибір між минулим і майбутнім. В цьому випадку – так, ми будемо відповідати на подібні виклики. Але не це головне.

Прем'єра військово-патріотичної стрічки "Гвардія-2" відбудеться 14 жовтня о 20:20 на каналі 2+2.

Поделиться в социальных сетях:

Последние новости

«Затерянный мир» расскажет, как война влияет на развитие технологий
«Затерянный мир» расскажет, как война влияет на развитие технологий

Для научно-технического прогресса война становится катализатором развития…

Героические достижения украинцев: защитник на протезе семь метров протащил самолет Ан-26 и пробежал марафон в Лондоне
Героические достижения украинцев: защитник на протезе семь метров протащил самолет Ан-26 и пробежал марафон в Лондоне

Роман Кашпур и другие украинские ветераны поражают мир своим мужественным примером…

«Большая ложь»: как российская пропаганда использует методы нацистов для дезинформации?
«Стреляют с бионическими руками»: украинские защитники после ранений и ампутаций возвращаются на фронт
«Знали, что делаем эпохальное украинское кино», - Алексей Гнатковский о съемках в «Довбуше»
«Знали, что делаем эпохальное украинское кино», - Алексей Гнатковский о съемках в «Довбуше»

На Киевстар ТВ новый выпуск проекта «Про кіно для ТеБе»…

Правда о передаче Крыма: как на самом деле полуостров стал частью Украины?
Узнать больше