Кремль підриває довіру українців через агентурну мережу телеграм-каналів

Обережно! Фейк
Кремль підриває довіру українців через агентурну мережу телеграм-каналів
Поширити в соціальних мережах:

Мета цих інформаційних атак дуже проста…

Росія робить усе можливе, аби підірвати довіру українських громадян до своєї влади. Для цього вона активно використовує анонімні телеграм-канали, які підконтрольні спецслужбам рф. У 2021 році Служба безпеки України (СБУ) викрила велику мережу таких каналів, що поширювали проросійські наративи та дезінформацію, зокрема про політичне керівництво України та військово-політичну ситуацію.

До мережі входили великі анонімні телеграм-канали, такі як «Легітимний» і «Резидент», із загальною аудиторією понад 400 тисяч підписників. За інформацією СБУ, ці канали адмініструвалися як росіянами, так і громадянами України, які були пов'язані з проросійськими партіями, зокрема «ОПЗЖ» і «партією Шарія». Ці громадяни отримували значно менші гонорари порівняно з російськими колегами.

Однією з ключових фігур у мережі був одесит Антон Давидченко, який у 2020 році отримав російський паспорт. Він адміністрував кілька телеграм-каналів, що діяли на території Харкова, Дніпра, Запоріжжя, Херсона та Одеси – регіонів, які вважалися частиною проваленого кремлівського проєкту «Новоросія».

«Однією з головних тем, яку використовували для маніпуляцій, був коронавірус. Російські куратори поширювали фейки про штучне походження COVID-19 та намагалися переконати людей у тому, що пандемію використовують для контролю над населенням. Окрім того, мережа активно обговорювала «Північний потік-2», поширивши понад 150 повідомлень на підтримку цього проєкту, вигідного для Кремля», - розповіла експертка Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Вікторія Мерлич.

Мета цих інформаційних атак дуже проста — підірвати довіру до української влади, створити розкол всередині політичного керівництва та посіяти сумніви у наших західних партнерів. Це стало частиною інформаційної війни, яка ведеться росією проти України з метою ослаблення країни зсередини. Але українські сили оборони активно протидіють інформаційним атакам.

Як саме, дивись у проєкті «Обережно! Фейк»:

Читай також:

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Курган у формі корабля, 139 могил та скарби вікінгів: археологи зробили неочікуване відкриття у Швеції
Курган у формі корабля, 139 могил та скарби вікінгів: археологи зробили неочікуване відкриття у Швеції

Це відкриття відбулося під час розкопок поблизу міста Варберг…

Кремль підриває довіру українців через агентурну мережу телеграм-каналів
Як сни змінювали історію: як Аврааму Лінкольну наснилась власна смерть, а Полу Маккартні хіт гурту Бітлз?
Ілюзія чи вхідні двері до іншого світу: що насправді знайшли на Google Maps в Антарктиді?
Єдність вірувань на фронті: як духовні представники різних релігій допомагають українським захисникам?
4500 років тому гончарями в Сирії працювали діти: археологи знайшли відбитки маленьких пальчиків на виробах
Читати більше