Зразок мінералу, який 175 років у музеї Лондона вважали агатом, виявився яйцем динозавра

Зразок мінералу, який 175 років у музеї Лондона вважали агатом, виявився яйцем динозавра
Поширити в соціальних мережах:

Мінерал розміром близько 15 сантиметрів, знайдений у центральній Індії…

У 1883 році екземпляр агату був зареєстрований у мінералогічній колекції музею природної історії у Лондоні. Мінерал розміром близько 15 сантиметрів, знайдений у центральній Індії, вирізнявся своєю майже ідеально сферичною формою та красивою, світло-рожевою та білою смугами у середині. Але нещодавно з’ясувалося, що цей зразок має інше значення. Один із кураторів мінералів музею Робін Хансен одного разу відвідав виставку мінералів у Франції і там зрозумів, що їхній агат насправді яйце динозавра. По це пише The Natural History Museum, London.

«Поки я оглядав виставку, мені показали агатизоване яйце динозавра, яке було сферичним, з тонкою шкіркою та темним агатом посередині, — згадує Робін. – Це був момент, коли я подумав: «Зачекай, це дуже схоже на те, що ми щойно виставили в музеї!»

Щойно повернувшись, Робін відніс зразок мінералу до експертів з музею динозаврів, професора Пола Барретта та доктора Сюзанни Мейдмент. Після більш детального огляду вони обоє погодилися, що зразок мав правильні розмір і форму, а тонкий шар навколо агату схожий на мушлю. Ґрунтуючись на знаннях про те, де був зібраний зразок, його вік (приблизно 67 мільйонів років) і загальні характеристики, вони були майже впевнені, що це – яйце динозавра. Найпоширенішими динозаврами, що жили в Індії на той момент, були титанозаври.

«Цей екземпляр є чудовим прикладом того, чому музейні колекції такі важливі, — пояснює Робін. – У 1883 році він був правильно ідентифікований і занесений в каталог як агат, використовуючи наукові знання, доступні на той час. І тільки зараз ми визнали, що цей зразок має щось особливе — агат заповнив цю сферичну структуру, яка виявилася яйцем динозавра».

Робін вирішив простежити походження зразка. Як виявилося, його знайшов Чарльз Фрейзер, який жив в Індії між 1817 і 1843 роками. Ці дати дуже значні, тому що це означає, що агат із лондонського музею відшукали принаймні за 80 років до того, як яйця динозаврів були вперше науково визнані, і, можливо, навіть до того, як з'явилося саме слово «динозавр».

Читайте також:

Фото: The Natural History Museum, London

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Дніпро-1» проти «Динамо»
Міф про мову: росія йшла в Україну «захищати» російську мову, а натомість знищила її
Міф про мову: росія йшла в Україну «захищати» російську мову, а натомість знищила її

Сьогодні лише 3% українців підтримує статус російської мови як другої офіційної…

Археологи розкопали 2100-річну могилу жінки, яку поховали на бронзовому ліжку і в золотому лавровому вінку
ДніпроГЕС у 1941 році підірвали не нацисти, а радянська влада: правда про трагедію, яка забрала сотні тисяч життів
Розкрито таємницю військової машини ІПСО рф: полонений підполковник розповів про секретні структури
«Дракон із Монтеррей»: мексиканські волонтери випадково зняли на відео живу істоту з міфів та легенд
Читати більше