Зморшки на лобі покажуть, чи хворе ваше серце

Зморшки на лобі покажуть, чи хворе ваше серце
Поширити в соціальних мережах:

Дослідники знайшли маркер високого ризику смерті внаслідок серцево-судинних захворювань. Їм виявилися горизонтальні зморшки на лобі.

Серцево-судинні захворювання (серця, артерій, вен і інфаркти, хвороби судин коронарного кровообігу) стають дедалі розповсюдженішими серед населення. З кожним роком актуальність досліджень такого роду хвороб лише зростає: це пов'язано в тому числі з зрослої тривалістю життя і старінням населення розвинених країн. Серцево-судинні хвороби – основна причина смертності в усьому світі.

Сучасна медицина значно просунулася в прогнозуванні та попередження серцево-судинних захворювань. Зараз нові результати представили французькі вчені з Тулузького університету. Свої висновки вони виклали в рамках Щорічної конференції Європейського товариства кардіологів у Мюнхені.

Раніше фахівці багаторазово наголошували на зовнішніх проявах внутрішніх проблем організму. Зокрема, на появу зморшок на обличчі. Деякі з них, втім, виявилися не пов'язані з серйозними порушеннями функціонування серця і судин: вони були наслідком активної міміки.

Французькі вчені зосередили свої зусилля саме на горизонтальних зморшках на лобі. У дослідженні брали участь 3200 осіб, вік яких на момент старту експерименту становив від 32 до 62 років. Зморшки на лобі фахівці оцінювали за шкалою від нуля до трьох – залежно від того, як сильно вони були виражені.

Спостереження проводили протягом 20 років, за цей період 233 добровольця померли. Подальші дослідження показали, що в якості маркера загрози смерті в результаті серцево-судинних захворювань можна розглядати кількість і вираженість зморшок. У тих учасників експерименту, зморшки яких експерти оцінили в два-три бали, ризик смерті від хвороб серця в десять разів перевищував ризик смерті волонтерів, які отримали нуль балів.

Звичайно, медики врахували вік, стать, шкідливі звички і ряд інших чинників.

Чим більше у вас зморшок на лобі, тим вище ризик вашої смерті.

Йоланда Еськироль, провідний автор експерименту

Вчені поки що не можуть однозначно пояснити причини такого взаємозв'язку. На їхню думку, ними можуть бути атеросклероз – хронічне захворювання артерій – і його зовнішні прояви.


Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Двобій між Джойсом і Чісорою транслюватимуть ексклюзивно на Київстар ТБ з відомими коментаторами у вільному доступі
«Загублений світ» розкаже про відчайдушних мисливців за ураганами й торнадо
«Загублений світ» розкаже про відчайдушних мисливців за ураганами й торнадо

А також про те, які кліматичні зміни можуть чекати Україну та до чого потрібно готуватися…

Таємничий мешканець печер: у Франції знайдено істоту, схожу на гнома (ВІДЕО)
Таємничий мешканець печер: у Франції знайдено істоту, схожу на гнома (ВІДЕО)

Автор ролика стверджує, що йому вдалося приручити справжнього гнома…

Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Динамо» - «Партизан»
«Загублений світ» розкаже про тренди в архітектурі, які змінюють світ і скоро змінять Україну
Замурована в стіну 4 000 років тому: на Кіпрі знайшли стародавній моноліт з рештками жорстоко вбитої жінки
Читати більше