Зміна клімату загрожує найвищим льодовикам світу: гора Еверест зазнає рекордної втрати льоду

Зміна клімату загрожує найвищим льодовикам світу: гора Еверест зазнає рекордної втрати льоду
Поширити в соціальних мережах:

Лід, який утворився на льодовику протягом 2000 років, повністю розтанув з 1990-х років…

Вчені заявляють, що найвищий льодовик гори Еверест постраждав від зміни клімату, втративши більше 2000 років льоду з 1990-х років, пише видання Live Science. Дослідницька експедиція на південній стороні Евересту провела рекордне дослідження, встановивши дві найвищі метеостанції на Землі та зібравши найвищий у світі керн льоду з льодовика Південного Кола. Результати засвідчили, що льодовик втрачає накопичення льоду на декілька десятиліть щороку.

Головна гіпотеза дослідників вказує на те, що лід, який утворився на льодовику протягом 2000 років, повністю розтанув з 1990-х років, і швидкість танення значно прискорилася після зникнення снігового покриву на льодовику. Льодовик Південного Кола, знаходячись на вершині світу, став своєрідним барометром змін клімату. За останні 25 років льодовик втратив понад 54 метри товщини льоду, а зміни клімату, спричинені людиною, вважаються основною причиною цієї втрати.

«Це дослідження відповідає на одне з важливих питань, поставлених нашою експедицією — чи впливають на найвищі льодовики на планеті зміни клімату, спричинені людиною, - каже співавтор дослідження Пол Маєвскі, гляціолог з Університету Мен і директор Інституту зміни клімату університету – Відповідь — рішуче «так», і це дуже важливо з кінця 1990-х».

Наслідки зміни клімату для льодовика можуть бути катастрофічними як для самої гори, так і для людей, які живуть в її навколишніх районах. Втрата льоду може призвести до нових лавин на Евересті та викриття більше гірських порід, що зробить місцевість небезпечною для альпіністів. Крім того, танення льодовика може призвести до зменшення запасів прісної води, від якої залежить понад 1 мільярд людей.

Звістка про те, що навіть найвища гора світу не застрахована від впливу зміни клімату, є тривожним сигналом. Це дослідження наголошує на необхідності активної дії на міжнародному рівні з метою боротьби зі зміною клімату та збереження льодовиків. Важливо підтримувати дослідження та моніторинг стану льодовиків на всіх континентах, щоб оцінювати їхню вразливість та вплив на довкілля та людей.

Читайте також:

Фото: pexels

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Замальована фреска справжнього засновника собору Софія Київська: як помилкова реставрація змінила історію
Найзагадковіше явище, яке майже 400 років не можуть розгадати вчені: цікаві факти про кульову блискавку
Зародження життя на Землі: вчені вважають, що дощова вода могла сприяти еволюції перших клітин
Зародження життя на Землі: вчені вважають, що дощова вода могла сприяти еволюції перших клітин

Вважається, що перші форми життя, могли виникати спонтанно з органічних молекул…

Курган у формі корабля, 139 могил та скарби вікінгів: археологи зробили неочікуване відкриття у Швеції
Курган у формі корабля, 139 могил та скарби вікінгів: археологи зробили неочікуване відкриття у Швеції

Це відкриття відбулося під час розкопок поблизу міста Варберг…

Кремль підриває довіру українців через агентурну мережу телеграм-каналів
Читати більше