Як змінилися зарплати футболістів УПЛ за останній рік

Як змінилися зарплати футболістів УПЛ за останній рік
Поширити в соціальних мережах:

Сформулювати загальну тенденцію просто: середній і нижчий клас став біднішим, ніж був, а вищі верстви футбольного суспільства свої доходи зберегли. Пропонуємо по черзі розглянути клуби УПЛ.

Як змінився достаток футболістів найсильнішого українського дивізіону за останній рік – дізнавався журналіст Football.ua Гліб Корнієнко. Його інформаторами на правах анонімності виступили агенти і функціонери, а також були використані відомості на цю тему, які іноді спливають у відкритому вигляді.

Іллічівець

Клуб з Маріуполя знаходиться в зоні ризику за замовчуванням. В першу чергу, через прописки. У другу, через що похитнулися фінансові можливості їх власника. По-третє, через його стан здоров'я.

Іллічівець НЕ переїжджає в інше місто - через гроші та принципову позицію Володимира Бойка. Зате в Маріуполі можуть запропонувати таку дивовижну річ, як стабільність - відносну, звичайно. В умовах падіння курсу гривні (зарплати видаються саме в національній валюті) і критичної близькості бойових дій про стабільність говорити якось навіть дивно. Тим більше що керівництво клубу платить за доларовим курсом 1 до 8 - найменшому серед команд Прем'єр-ліги.

Проте, зарплату гравці отримують - найбільший оклад, за нашою інформацією, дорівнює приблизно ста тисячам гривень на місяць. У грошах порівняно з минулим роком гравці особливо не втратили - багато в чому через те, що зарплатна відомість зменшилася завдяки відходу найбільш витратних футболістів. Спочатку - в червні і в серпні, потім - цієї зими, коли пішли Кулач, Бутко і Тотовицький.

Карпати

Зарплати в клубі в порівнянні з минулим роком не змінилися: кращий гравець команди може розраховувати на десять тисяч доларів на місяць, але для цього необхідно дуже постаратися і зібрати всілякі бонуси. Якщо вірити керівництву Карпат, футболіст що не грає буде отримувати не більше п'яти тисяч гривень.

Є і свої плюси - Карпатам продовжують платити зарплату в доларах.

Говерла

Зарплати в Говерлі за діючими договорами, правда, трохи вищі, ніж у решти аутсайдерів - до 15 тисяч доларів. Правда, за останньою інформацією, яка вже стала офіційною, і без того скорочений влітку зарплатний фонд поріжуть ще надвоє. В'ячеслав Грозний заявив, що футболістам скоротять гонорари на 50%, хоча "у кожного все індивідуально". Незгодні - на вихід. Показовий нюанс: угоди будуть переглянуті в бік зменшення після того, як будуть повністю закриті борги за минулий (!) сезон.

Металург Запоріжжя

У недавньому інтерв'ю Олександр Штелин дохідливо пояснив, яким чином Металург будуватиме фінансові відносини з футболістами. У клубі була проведена зрівнялівка, жертвою якої став, наприклад, Володимир Прийомов. За контрактом він отримував в районі 15 тисяч доларів - зараз ситуація така, що Металург своїм лідерам готовий платити в два рази менше. Тепер максимальною зарплатнею  для футболіста Металурга стане цифра в 120 тисяч гривень. В окремих випадках зарплата може доходити і до півтора сотень тисяч гривень на місяць.

У такій ситуації Металург точно не буде розглядати варіанти з легіонерами. Навіть глибоко другосортним іноземцям не дуже цікаво отримувати зарплату в чужій і нестабільній валюті.

Металург Донецьк

Можна сказати, що майбутнє Металурга прямо зараз висить десь у повітрі. Олег Мкртчан кілька років тому вибудував піраміду з футбольних клубів: внизу - вірменський Бананц, посередині - донецький Металург, на вершині - російська Кубань. Зараз же бізнес Мкртчана дуже серйозно трясе, що вже на собі відчули в Кубані - клуб був відключений від грошового підживлення. Зараз бізнесмен, за неофіційною інформацією, стане партнером Сулеймана Керімова в Анжі. Отже, є два шляхи для українського клубу, обидва не найприємніших і гідних: або Мкртчан на увазі оптимізації витрат перестане фінансувати команду, або Металург знову повернеться на звичні рейки фарм-клубу.

Відносно зарплат: посеред осені Володимир П'ятенко розповідав, що оклади футболістів скоротилися на 15-20%. Зараз для новачків встановлена планка - не більш 15 тисяч доларів на місяць. І то у виняткових випадках. Хоча, можна сміливо припускати, що деякі лідери навіть після перегляду зарплат отримують в районі 20 тисяч.

Зараз є два приводи думати, що Металлург не буде викинутий з фінансової годівниці. По-перше, в клуб повернувся грецький захисник Василіос Пляцикас - гравець не найскромніших запитів. По-друге, П'ятенко серйозно розмірковував про можливий новий контракті для Мораєса. Само собою зрозуміло, що в здоровому розумі і здоровому тілі Жуніор не залишиться в Металурзі, але навіть подібні плани клубу натякають на можливу стабільність.

Чорноморець

Чорноморець міг би отримати величезні для українського ринку гроші, будь керівництво клубу трішки дальновиднішим. Немає сумнівів, що російські або казахстанські клуби могли б заплатити по півмільйона за кожного легіонера, який покинув команду минулої весни.

Для решти гравців реалії такі: максимальна зарплата не перевищує сто тисяч гривень на місяць. Ті, до кого був інтерес клубів багатший, - уже там. Інші або намагаються відчайдушно зацікавити інших роботодавців, або об'єктивно оцінили свої сили і змирилися.

Ворскла

Якщо відкинути топ-трійку, то Ворскла є єдиним стабільним клубом Прем'єр-ліги, що зберіг високі зарплати.

Платні футболістів у порівнянні з минулим роком ніяк не змінилися. Лідери клубу можуть претендувати на зарплату в районі 20-25 тисяч доларів на місяць, решта - менша в півтора, два рази.

Металіст

Представник одного з футболістів Металіста розповів нам, що заборгованість перед гравцями вже три з половиною місяці. З подібної канви подій не зовсім випливають трансфери Ковальчука і Бобко, які повинні підписати контракти по закінченню зборів. Ще більше не вписується сюди трансфер нападника з Румунії за 400 тисяч євро. Сам футболіст, до речі, коментувати новину відмовився.

Якщо відкинути мрії про Ярославського, то найбільш оптимістичний варіант для Металіста виглядає так: продаж власників жирних контрактів - Хав'єра, Папи Гуйє, Вільягри, Торреса і стабільне існування клубу, укомплектованого українцями середньої руки. За грамотного тренера і без перебоїв у фінансуванні команда в такому вигляді цілком може претендувати на четверте місце.

Якщо брати фінансове становище клубу в січні 2014 року, то контракти з тих пір переглянуті не були. Проблеми з виплатою тягнутися з кінця 2013-го.

Волинь

Зарплати в Луцьку за рік кардинальним чином не змінилися. Зараз завдання Волині вдало продати найбільш великовагових в плані зарплати легіонерів і награвати навесні молодь. Команді Кварцяного Ліга Європи не потрібна, а до, по суті, неіснуючої зони вильоту занадто далеко.

Зоря

Ідентична ситуація у Зорі. В щоб те не стало треба продавати бразильця Данило.

Зараз Зоря залишається стабільним клубом, який може запропонувати провідним гравцям зарплату в районі 15 000 $ / місяць. Передрікати фінансову міцність на рік вперед неможливо. Справи у Євгена Геллера йдуть не так успішно, як раніше, а таких вдалих продажів, як минулого літа, вже, скоріше всього, не буде.

Олімпік

У клубі Владислава Гельзіна футболісти не знають, яке отримувати півтора десятка тисяч в місяць, але зате на собі відчули приємний момент стабільності і здатності президента відповідати за свої обіцянки.

Гравці отримували восени в районі 2000-2500 $ / місяць, але в найближчі дні їх контракти будуть переглянуті у бік збільшення - безпрецедентне явище для нинішнього українського футболу. Гравці можуть заробляти на 30-40 відсотків більше і за рахунок премій - за перемоги в Олімпіку завжди належать відносно невеликі бонуси.

Топи без змін

Динамо, Шахтар і Дніпро зарплати гравцям не зменшували і не збільшували в порівнянні з минулим роком. Єдиний нюанс пов'язаний з Дніпром: за чутками, керівництво платить зарплату виключно в гривнях за курсом 1 до 12. Зрозуміло, що така ситуація загрожує, насамперед, невдоволенням легіонерів.

 

Для порівняння в сусідній Білорусі близько 10-15 тисяч готові платити тільки два клуби - БАТЕ і Динамо Мінськ. Казахстан і Азербайджан, що стали манною небесною для багатьох пристойних українських гравців, пропонують іноді винятково високі гонорари. Мова, звичайно, тільки про провідні клуби на зразок Актобе, Кайрата, Габали. За даними казахстанських ЗМІ, Олексій Антонов в Актобе отримує 1,8 млн доларів на рік. Цифра фантастична, яка, правда, здається не зовсім правдоподібною.

Джерело: Football.ua

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Замальована фреска справжнього засновника собору Софія Київська: як помилкова реставрація змінила історію
Найзагадковіше явище, яке майже 400 років не можуть розгадати вчені: цікаві факти про кульову блискавку
Зародження життя на Землі: вчені вважають, що дощова вода могла сприяти еволюції перших клітин
Зародження життя на Землі: вчені вважають, що дощова вода могла сприяти еволюції перших клітин

Вважається, що перші форми життя, могли виникати спонтанно з органічних молекул…

Курган у формі корабля, 139 могил та скарби вікінгів: археологи зробили неочікуване відкриття у Швеції
Курган у формі корабля, 139 могил та скарби вікінгів: археологи зробили неочікуване відкриття у Швеції

Це відкриття відбулося під час розкопок поблизу міста Варберг…

Кремль підриває довіру українців через агентурну мережу телеграм-каналів
Читати більше