Вкрали навіть мармуровий унітаз: які музейні артефакти вивозять росіяни

Вкрали навіть мармуровий унітаз: які музейні артефакти вивозять росіяни
Поширити в соціальних мережах:

У росіян великий потяг до крадіжок…

Мародери з російської федерації тягнуть з України буквально все: пральні машини, коштовності, техніку, памперси, білизну і навіть Нутеллу. Проте брак освіти не дозволяє їм робити більш коштовні крадіжки – для цього російське командування відправляє на передову музейних працівників, які вивозять з України безцінні історичні артефакти та витвори мистецтва.

Ця практика збереглася ще з часів Другої світової війни. З професійних мистецтвознавців та музейних працівників формувалися команди, головне завдання яких було не воювати, а красти та вивозити картини, скульптури, золото та срібло, що становлять історичну та антикварну цінність.

«На сьогодні зафіксовано близько 200 випадків ушкодження, знищення об'єктів культурної спадщини. Це музеї, архіви, церкви, синагоги та мечеті. Існує загроза знищення рухомої та нерухомої культурної спадщини України», – розповідає музейник Ігор Поштвайло.

Наприклад, у маєтку Попових у Василівці Запорізької області окупанти розграбували цінності, які колись вивозили більшовики, але музейники повернули назад. Крім того, росіяни забрали з маєтку найголовніший трофей – мармуровий унітаз.

Україна зазнавала неодноразового розграбування. Сьогодні у загашниках російських колекціонерів та в музеях лежать вивезені історичні артефакти, картини та раритети. Їх не повертають десятиліттями, попри все. Для боротьби із цим ЮНЕСКО та ICOM активно обговорюють створення червоних списків культурної спадщини України.

Детальніше про музейні крадіжки росіян – дивіться у сюжеті прямо зараз:

Читайте також:

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

На телеканалі 2+2 прем’єра міні-серіалу «Переслідуючи вогонь»
Ані пастки, ані кулі його не беруть: африканські дикуни приносять людські жертви річковому чудовиську
Жадають людської крові: вчені виявили небезпечні бактерії-«вампіри»
Здатен пропалити метал: «Укроборонпром» розробив унікальний «олівець» для розміновування
Підступність інформаційної війни: як російські пропагандисти впливають на наше фізичне здоров'я?
Очевидець розповів про таємничу появу «лісової людини» на Міжнародному симпозіумі науковців
Читати більше