Віталій Касько: "Справа "діамантових" прокурорів - лакмусовий папірець процесі зміни системи"

Віталій Касько: "Справа "діамантових" прокурорів - лакмусовий папірець процесі зміни системи"
Поширити в соціальних мережах:

Вчора, 21 липня, гостем "Патріот. UA з Наталкою Якимович" став заступник Генерального прокурора України Віталій Касько. 

В інтерв'ю програмі він розповів про кримінальні впровадження проти людей, що вели справи "діамантових" прокурорів, новий закон стосовно прокуратури і пояснив, як саме ведеться слідство щодо активів Януковича та хто повинен займатися подібними справами. 

"Генеральна прокуратура є посередником між слідством та іноземними прокурорами. Ми перевіряємо їхню роботу на відповідність міжнародним договорам, після чого відправляємо запит за кордон. Документи перекладаються і надсилаються через МВС. Генпрокуратура не може  проконтролювати дії слідства, так як за розшук відповідає МВС або СБУ", - розповів чиновник.

Гість програми наголосив, що активи Януковича підлягають поверненню, та пояснив, чому цей процес займає багато часу.

"Гроші Януковича цілком реально повернути. Найбільш класичне вирішення – це вирок українських суддів, який передбачатиме не лише заочне чи очне засудження осіб, але й конфіскацію активів, здобутих злочинним шляхом. Більше того, самі активи конфіскуються у дохід іноземної держави і лише після цього на рівні урядів відбувається переговори на рівні двох держав. Це далеко не швидкий процес. Наразі справа Януковича направлена до Печерського суду".

Також Віталій Касько пояснив, у чому полягали кримінальні провадження стосовно людей, що вели слідство "діамантових" прокурорів, і яку ще скандальну справу вдалось розкрити.

"Кримінальні провадження проти людей, що вели справи "діамантових" прокурорів вже закрито. Перше стосувалося нібито незаконного захоплення державної будівлі, під час якого наш слідчий проводив обшук у приміщенні головного слідчого управління Генпрокуратура. Слідчий все виконав згідно з законом, але кримінальне провадження тим не менш порушили. Потім з'явилось нове – про надання нібито недостовірних даних нашими слідчими, прокурорами, працівниками СБУ і суддями. Тими, хто працював над справами "діамантових" прокурорів, в одного з яких під час обушку знайшли кокаїн.

Наразі затримали ще одного прокурора, який був затриманий під час торгівлі наркотиками біля Прокуратури області. За нашими даними він і вживав, і торгував ними."

Також заступник Генерального прокурора заявив про своє ставлення до слідства і наголосив, що справа проти "діамантових" прокурорів є значним кроком у процесі зміни країни.

"Кожного разу коли приходив на посаду, я був свідком того, як прокуратуру змінюється і змінювалась вона не в кращу сторону. Справа "діамантових" прокурорів є лакмусовим папірцем у процесі зміни системи. Мені не дуже подобається те, як ведеться слідство. Але я не маю доступу до матеріалів та до самого слідства. У мене інша робота."

На завершення Віталій Касько розповів про новий закон щодо заробітної плати прокурорів України, який допоможе усунути корупціогенні фактори в країні.

"Недавно прийняли новий закон про прокуратуру, в якому передбачаються правильні підходи до заробітної плати прокурорів. І якщо він буде виконаний, то корупціогенний фактор буде усунений. У європейській державі зарплатня прокурорів дорівнює двом – трьом тисячам євро. В нас вона буде трохи меншою, але, зважаючи на ситуацію в країні, цього достатньо".

Докладніше дивіться у відео програми онлайн.

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

«Фургон з оркестром»: як рашистські паради та флешмоби формують потрібну кремлю психологію росіян?
Солідарність Тайваню в українській боротьбі: історія самопожертви добровольця Джонатана Ценга
«В хату корабель приплив»: масштаби руйнувань та відновлення після підриву росіянами Каховської ГЕС
«В хату корабель приплив»: масштаби руйнувань та відновлення після підриву росіянами Каховської ГЕС

Рф ще й щільно обстрілювала затоплені території, аби завадити евакуації...

Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Дніпро-1» проти «Динамо»
Міф про мову: росія йшла в Україну «захищати» російську мову, а натомість знищила її
Міф про мову: росія йшла в Україну «захищати» російську мову, а натомість знищила її

Сьогодні лише 3% українців підтримує статус російської мови як другої офіційної…

Читати більше