Віталій Дейнега: "Ні Афганістан, ні Ірак абсолютно не можна порівнювати з цією війною"

Віталій Дейнега: "Ні Афганістан, ні Ірак абсолютно не можна порівнювати з цією війною"
Поширити в соціальних мережах:

Вчора гостем програми "Патріот.UA" став волонтер, засновник групи "Повернись живим" Віталій Дейнега. Він розповів чому відмовився від співпраці з Міноборони, на що скаржаться бійці та як змінилися настрої на фронті за останній рік. 

Віталій Дейнега впевнений, що держава теж допомагає солдатам, але волонтери роблять значно більше.

 "Я не один в полі воїн. Це не правда. Держава теж робить свою частину. І вона платить зарплати, дає пальне, патрони там зі складів. Ну, слава Богу. Інші волонтери роблять своє, солдати роблять найбільше. Це очевидно, що найбільше – це не волонтери, про яких зараз дуже багато говорять. Це все дурість. Тому що реально основне – це солдати. Без солдатів волонтери були б непотрібні. Якби я розумію, що я сьогодні беру черговий тепловізор і це в середньому один тепловізор протягом кількох місяців рятує одного солдата. Це реально статистика, це не з пальця висмоктано. Тобто я розумію, що, наприклад, я завтра зберу ще там 70 тисяч і в когось батько повернеться додому. Мені цього достатньо".

Гість пояснив зменшення кількості благодійних внесків відпустками та жорсткішою позицією до Правого сектору.

"Я вважаю, що ніхто не в праві в моїй країні бігати зі зброєю і стріляти там, де їм захочеться. Ні бандитам, до яких приїхав Правий сектор, ні Правий сектор, який приїхав до бандитів. Я не вважаю, що взагалі це шлях вирішення якоїсь проблеми. Але при цьому багато людей, цього, на жаль, не розуміють. І тому я вважаю, що падіння надходження останні пари тижнів перше, це наша позиція по Правому сектору, друга – це розпал сезону відпусток".

Також волонтер прокоментував, чому відмовився від співпраці з Міністерством оборони.

 "У мене тут дуже проста позиція. Я готовий розглядати такі пропозиції, коли Міноборони купить більше тепловізорів, ніж ми. Коли вони їх куплять вдвічі більше, я готовий на них погоджуватись".

Віталій Дейнега розповів про настрої бійців на фронті та як вони змінилися за рік.

"Нова хвиля мобілізації налаштована дуже по-бойовому. Хлопці прийшли і в них горять очі. Ті, які дослужують рік, на жаль, вони… багато людей хоче звільнятись тому, що вони розчаровані відношенням до себе держави. І це дуже вбиває, тому що ці люди вже вміють воювати. У них вже не буде таких втрат. Вони знають як… Я сьогодні зустрічався з одними представниками Канади і я кажу: "Розумієте, ви присилаєте нам своїх інструкторів, щоб вони нас навчали. Але насправді на наших полігонах наші хлопці навчають їх". Тому що вони ніколи не бували на такого роду війнах. Ні Афганістан, ні Ірак абсолютно не можна порівнювати з цією війною. Абсолютно. Це настільки… Це як дитячий садок в порівнянні з інститутом".

Гість програми роз'яснив, чим незадоволені бійці на фронті.

 "Від дурних наказів командування. Я не вірю, що нас зливає Генштаб. Я в це не вірю. Генштаб нас не зливає. Вони дійсно хочуть якось перемогти. Вони просто недостатньо професійні для цього, на жаль. Іноді їхні накази коштують дуже багато життів. І їхній непрофесіоналізм, їхнє не розуміння реальної ситуації на фронті, їхнє намагання в ручному режимі управляти ситуацією, яка і так погана. Їх убиває рівень постачання. Вибачте, за рік війни робити тільки форми, бронежилети, каску – це ганьба".

Більше дивіться у відео.

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

На телеканалі 2+2 прем’єра міні-серіалу «Переслідуючи вогонь»
Ані пастки, ані кулі його не беруть: африканські дикуни приносять людські жертви річковому чудовиську
Жадають людської крові: вчені виявили небезпечні бактерії-«вампіри»
Здатен пропалити метал: «Укроборонпром» розробив унікальний «олівець» для розміновування
Підступність інформаційної війни: як російські пропагандисти впливають на наше фізичне здоров'я?
Очевидець розповів про таємничу появу «лісової людини» на Міжнародному симпозіумі науковців
Читати більше