Від Бронзового століття до Кам’яного: чому для росії втрата ВВП у розмірі 20-25% - це повернення у минуле?

Від Бронзового століття до Кам’яного: чому для росії втрата ВВП у розмірі 20-25% - це повернення у минуле?
Поширити в соціальних мережах:

З повною ізоляцією росії економісти дають невтішні прогнози…

З повною ізоляцією росії економісти прогнозують падіння ВВП на 25%. Професор економіки Мадрида IE Business School Максим Міронов, в інтерв'ю з НВ розповів, наскільки серйозне це падіння і чи можливо якось співвіднести цю цифру з падінням української економіки через війну.

«Я думаю, що 25% - це ну зовсім страшно. Я думаю, що економіка росії впаде на 15–20%, і це мене вже вважають песимістом. Багато хто все ж таки вважає, що падіння становитиме 10-15%, оскільки 25% падіння російського ВВП для самої росії насправді є якийсь страх», - каже Міронов.

А на те, що українська економіка може впасти набагато більше, ніж російська, професор відповідає, що «Україна – це зовсім інша історія»:

«Це історія про те, що коли ваш будинок горить, то збирається усе село аби після пожежі його гуртом відновити. Може згоріти все, але величезна кількість людей, які хочуть допомогти, вже стоїть і тримає будівельні матеріали. Всі допомагають. Подивіться, Україна зараз беззастережно звільняється від сплати митного мита на імпорт зерна в Європу, адже це унікальна історія. Навіть якщо Україна, не дай Боже, втратить 50% ВВП, то нічого страшного не відбудеться. Найгірше – це втрата життя людей, які були вбиті, зґвалтовані, поранені війною».

Для росії втрату 20-25% ВВП можна порівняти з переходом від Бронзового століття до Кам’яного. Це – крок назад у розвитку. Максим Міронов наводить приклад виробництва автоматичних коробки передач. Їх у росії не виготовляють.

«Є така собі дружина глави Росстеха Чемезова, яка розпиляла величезні гроші на створення ось цієї самої російської автоматичної коробки передач. Зрозуміло, що коробка не була зроблена, а це означає, у росії скоро перестануть вироблятися автоматичні коробки передач. Ну що ж, їздитимуть на механіці. Нічого страшного немає, але вже офіційно прийнято, що стандарт безпечних автомобілів в рф знижується до євро 0 – без систем очищення, без подушок безпеки. Таке собі відро з гайками. Воно їздитиме, але це буде машина попереднього покоління – небезпечна і таке інше. - каже Максимов Міронов, професор економіки IE Business School – Вже сьогодні новина пройшла, що виходять з ладу в аеропортах сканери, а це означає, що така величезна країна як росія переходить на ручний догляд ручного багажу, а це у свою чергу уповільнює процеси в аеропорту і здорожує їх. Ціна на квитки виросте приблизно в три рази, а людина, яка раз на рік злітала на Новий рік до Москви, потім усім розповідатиме, як воно, літати на літаку, чим там годують та інше. Це і є відкат в умовне Кам'яне століття, і нагнати це усе буде украй складно. Коли у тебе процеси перебудовуються на примітивніші - це і є деградація системи».

Що стосується України, то, незважаючи на весь жах війни та завданні руйнування, вона навпаки – піде вперед.

«Наведу приклад Іспанії, де я знаходжуся. Тут аеропорти і дороги набагато кращі за інші багаті європейські держави лише тому, що Іспанія стала отримувати гроші ЄС на розвиток інфраструктури пізніше за інших і, відповідно, отримувала одразу новіші технології. Коли Україну відбудовуватимуть, це теж робитиметься за допомогою абсолютно сучасних технологій. Так і вийде, що росія з Бронзового століття перейде в умовне Кам'яне, а Україна – в умовне Залізне», - впевнений Максим Міронов.

Читайте також:

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Солідарність Тайваню в українській боротьбі: історія самопожертви добровольця Джонатана Ценга
«В хату корабель приплив»: масштаби руйнувань та відновлення після підриву росіянами Каховської ГЕС
«В хату корабель приплив»: масштаби руйнувань та відновлення після підриву росіянами Каховської ГЕС

Рф ще й щільно обстрілювала затоплені території, аби завадити евакуації...

Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Дніпро-1» проти «Динамо»
Міф про мову: росія йшла в Україну «захищати» російську мову, а натомість знищила її
Міф про мову: росія йшла в Україну «захищати» російську мову, а натомість знищила її

Сьогодні лише 3% українців підтримує статус російської мови як другої офіційної…

Археологи розкопали 2100-річну могилу жінки, яку поховали на бронзовому ліжку і в золотому лавровому вінку
ДніпроГЕС у 1941 році підірвали не нацисти, а радянська влада: правда про трагедію, яка забрала сотні тисяч життів
Читати більше