Вчені виявили фактори, які впливають на старіння мозку

Вчені виявили фактори, які впливають на старіння мозку
Поширити в соціальних мережах:

Фахівці з Google, Університету Джонса Хопкінса і Каліфорнійського університету об'єдналися для проведення масштабного дослідження старіння мозку. Вони просканували 31 227 осіб, щоб зрозуміти, які фактори сприяють старінню мозку.

Ви думаєте, що те, як ви старієте і коли помрете - вирішують гени? "Тільки від 5 до 20 відсотків процесу старіння пов'язано з нашими генами", - каже Джонні Боуден, автор найбільш ефективних способів продовження життя. "Решта стосується того, як ми ставимося до наших тіл. Ми, як світлофор, вимикаємо хороші чи погані гени".

Учені відзначили, що старіння мозку пов'язане зі зниженням церебрального кровотоку. Ця особливість допомогла їм скласти прогнозований вік мозку після сканування. При складанні прогнозу враховувалися 128 областей мозку. Про це пише naked-science.

Широка вікова вибірка піддослідних – від дев'яти місяців до 105 років – допомогла дослідникам простежити весь шлях старіння мозку. Оскільки більшість піддослідних – пацієнти психіатричної клініки, вчені сконцентрувалися на відповідних захворюваннях як основні чинники впливу.

Порівнявши прогнозований вік з реальним, фахівці дізналися, які захворювання стимулюють старіння. Так, шизофренія викликала чотири роки передчасного старіння, біполярні розлади – 1,6 року, синдром дефіциту уваги – 1,4 року. Крім захворювань, враховувалися залежності: зловживання коноплями додало 2,8 року, а алкоголем – 0,6 року. Однак вчені не помітили прискореного старіння при депресії і деменції.

Результати показують, що ми здатні визначати вік людини, ґрунтуючись на якості церебрального кровотоку. Крім того, ми побачили, що психіатричні розлади можуть впливати на нього.

Сачіте Іган, Співробітник Google

Незалежно від вашого віку, ваш мозок має здатність утворювати нові зв'язки та нейрони, це явище, відоме як нейропластичність. У певному сенсі ваш мозок схожий на м'яз – чим більше ви його використовуєте, тим сильнішим він стає. Навчальні ігри можуть підтримувати вашу пам'ять та фокус, здатність змінювати настрій, стійкість до стресу та багато іншого.

Вчені рекомендують правильно харчуватися, щоб підтримувати здоров’я мозку. Ваш мозок є найбільш енергійним органом у вашому тілі, він використовує 25% калорій, які ви споживаєте. Одним з найшвидших способів поліпшення функції мозку є правильне харчування. Їжте правильно, щоб думати правильно.

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

«Загублений світ» розкаже, як війна впливає на розвиток технологій
«Загублений світ» розкаже, як війна впливає на розвиток технологій

Для науково-технічного прогресу війна часто стає каталізатором до стрімкого розвитку…

Героїчні досягнення українців: захисник на протезі сім метрів протягнув літак Ан-26 і пробіг марафон у Лондоні
Героїчні досягнення українців: захисник на протезі сім метрів протягнув літак Ан-26 і пробіг марафон у Лондоні

Роман Кашпур та інші українські ветерани вражають світ своїм мужнім прикладом…

«Велика брехня»: як російська пропаганда використовує методи нацистів для дезінформації?
«Стріляють з біонічними руками»: українські захисники після поранень та ампутацій повертаються на фронт
«Знали, що робимо епохальне українське кіно», - Олексій Гнатковський про зйомки в «Довбуші»
«Знали, що робимо епохальне українське кіно», - Олексій Гнатковський про зйомки в «Довбуші»

На Київстар ТБ новий випуск проєкту «Про кіно для ТеБе»…

Правда про передачу Криму: як насправді півострів став частиною України?
Читати більше