Вакцина від ВІЛ успішно пройшла випробування на людях, але досі тривають дослідження

Вакцина від ВІЛ успішно пройшла випробування на людях, але досі тривають дослідження
Поширити в соціальних мережах:

Експериментальна «мозаїчна» вакцина була протестована на здорових мавпах і людях. Результат перевершив всі очікування – імунітет відгукнувся і почав виробляти антитіла! Але вчені кажуть, дослідження триватимуть.

Учені з Гарвардської медичної школи на чолі з Деном Бароучем опублікували результати досліджень реакції на вакцину проти ВІЛ. З 24 лютого по 16 жовтня 2015 року 393 добровольця з США, Африки і Таїланду стали учасниками важливого для людства експерименту. Всі вони були здоровими, віком від 18 до 50 років з низькою ймовірністю зараження ВІЛ.

Добровольців розподілили на 8 груп: 7 з них отримували вакцину, а 8 – плацебо (нейтральна речовина, що видається за ліки). Але у кого плацебо, а у кого вакцина, ніхто не знав. Кожному учаснику експерименту було зроблено чотири ін'єкції: на 1-ий, 12-ий, 24-ий і 48-ий тиждень випробувань.

У результаті у всіх випробовуваних почали утворюватися специфічні антитіла, а у 83% добровольців була зареєстрована підвищена продукція Т-лімфоцитів (вони знищують «неправильні» клітини). Крім очевидних позитивних результатів, варто відзначити і те, що сама схема вакцинації виявилася безпечною. Побічні ефекти з'явилися лише в 1% випадків – це була діарея і болі в спині.

Аналогічна схема була випробувана і на 72 макаках-резусах. Вчених також цікавило, як вакцинація допоможе в боротьбі з SHIV – мавпячим аналогом ВІЛ. Виявилося, що після експерименту 67% приматів набули імунітет до захворювання.

Результати поки занадто скромні, щоб рекомендувати масову вакцинацію. На наступному етапі досліджень добровольцями стануть 2600 африканських жінок, що знаходяться в групі ризику по зараженню ВІЛ.

Результати потрібно інтерпретувати обережно. Проблеми, пов'язані з розробкою вакцини проти ВІЛ, є безпрецедентними, а здатність індукувати імунні відповіді, пов'язані з ВІЛ, не обов'язково вказує на те, що вакцина захистить людей від інфекції. Ми будемо чекати подальших результатів досліджень.

Ден Бароуч, вчений

Епідемія ВІЛ триває вже 35 років. На даний момент діагноз виявлено у 37 мільйонів людей, і кожен рік фіксується понад мільйон нових випадків зараження.

За цей час вчені розробили чотири вакцини, які змогли дійти до випробувань на людях, але їх дія була занадто незначною. Нова вакцина має більш широкий склад, а також включає в себе успішні компоненти попередніх версій.

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Двобій між Джойсом і Чісорою транслюватимуть ексклюзивно на Київстар ТБ з відомими коментаторами у вільному доступі
«Загублений світ» розкаже про відчайдушних мисливців за ураганами й торнадо
«Загублений світ» розкаже про відчайдушних мисливців за ураганами й торнадо

А також про те, які кліматичні зміни можуть чекати Україну та до чого потрібно готуватися…

Таємничий мешканець печер: у Франції знайдено істоту, схожу на гнома (ВІДЕО)
Таємничий мешканець печер: у Франції знайдено істоту, схожу на гнома (ВІДЕО)

Автор ролика стверджує, що йому вдалося приручити справжнього гнома…

Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Динамо» - «Партизан»
«Загублений світ» розкаже про тренди в архітектурі, які змінюють світ і скоро змінять Україну
Замурована в стіну 4 000 років тому: на Кіпрі знайшли стародавній моноліт з рештками жорстоко вбитої жінки
Читати більше