Україна святкує День державного прапора

Україна святкує День державного прапора
Поширити в соціальних мережах:

День українського прапора відмічаємо сьогодні. На честь свята на жителів та гостей столиці очікують численні розважальні та культурні заходи, виступи музикантів та артистів. 

У 2004 році другий Президент України Леонід Кучма своїм указом встановив день 23 серпня Днем державного прапора України "…на вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки незалежної України та з метою виховання поваги громадян до державних символів України…" (Указ Президента України Л. Кучми "Про День Державного Прапора України" від 23 серпня 2004 року № 987/2004).

У 2009 році Указ було доповнено Віктором Ющенко, який запровадив у цей день щорічну офіційну церемонію підняття прапора по всій Україні.

Указ прив'язаний до події, що відбулася 23 серпня 1991 року після провалу путчу в Москві. Тоді група народних депутатів внесла освячений синьо-жовтий український прапор до сесійного залу. Саме цей прапор до сих пір урочисто зберігається під склом в музеї ВРУ. Наступного дня, 24 серпня 1991 року, Україна проголосила незалежність.

Ось як згадував той день народний депутат Микола Поровський: "Від Софіївського майдану надійшла маніфестація, котра принесла під стіни Верховної Ради величезне полотнище синьо-жовтого прапора. На майдані його освятив єпископ УАПЦ Володимир (Романюк). Процесія передала прапор нам, народним депутатам. Всі ми клякнули на коліна і поцілували край знамена. Я тримав правий край прапора, а протилежний його кінець ніс В'ячеслав Чорновіл. Ми рушили із знаменом до Верховної Ради".

Щороку 23 серпня о 9 годині офіційне підняття Державного Прапора України відбувається в місті Києві (на Софійській площі та біля будівлі Київської міської ради), обласних та районних центрах, інших населених пунктах України. По всій країні у цей день проходять різноманітні розважальні заходи та святкові виступи.

Вже завтра на українців чекає ще одне свято – 25-та річниця незалежності України. У центрі Києва планується великий парад, репетиції якого тривали з 18 серпня.

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Солідарність Тайваню в українській боротьбі: історія самопожертви добровольця Джонатана Ценга
«В хату корабель приплив»: масштаби руйнувань та відновлення після підриву росіянами Каховської ГЕС
«В хату корабель приплив»: масштаби руйнувань та відновлення після підриву росіянами Каховської ГЕС

Рф ще й щільно обстрілювала затоплені території, аби завадити евакуації...

Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Дніпро-1» проти «Динамо»
Міф про мову: росія йшла в Україну «захищати» російську мову, а натомість знищила її
Міф про мову: росія йшла в Україну «захищати» російську мову, а натомість знищила її

Сьогодні лише 3% українців підтримує статус російської мови як другої офіційної…

Археологи розкопали 2100-річну могилу жінки, яку поховали на бронзовому ліжку і в золотому лавровому вінку
Читати більше