У Новій Гвінеї рибалки плетуть сіті з павутиння: ТОП–10 найцікавіших фактів про риболовлю

У Новій Гвінеї рибалки плетуть сіті з павутиння: ТОП–10 найцікавіших фактів про риболовлю
Поширити в соціальних мережах:

А у деяких країнах замість вудки чи сітей використовують бакланів…

Риболовля – це один з найдавніших видів розваг та хобі, які залишилися з людьми протягом багатьох століть. Її історія сягає 40 000 років, а археологічні знахідки доводять, що риболовля була однією з основних діяльностей наших далеких предків. Рибальство може бути не тільки розвагою, але і джерелом харчування. У багатьох культурах риболовля досі використовується для забезпечення сім'ї свіжими продуктами харчування, як і 40 тисяч років тому. Але варто зазначити, що риболовля таки може бути екологічною альтернативою покупкам у супермаркеті.

В наш час риболовля – це скоріш захоплюючий вид дозвілля, який проводять на річках, озерах, ставках та морських прибережних зонах. У залежності від регіону та відкритого сезону риболовлі, учасники можуть використовувати різні техніки та спеціальні інструменти. Є ще дуже багато цікавих фактів про цей вид дозвілля та спорту і ось декілька з них:

  1. Риболовля – це найбільш популярне хобі в світі. За даними організації American Sportfishing Association, в США лише на риболовлю витрачається більше грошей, ніж на гольф, теніс та боулінг разом узяті.
  2. Найбільший улов, зареєстрований коли-небудь, був зловлений у водах Північної Австралії в 1998 році. Рибаку, на ім'я Роджер Фітцгеральд, вдалося спіймати акулу-молота вагою 1 280 кілограмів.
  3. Винаходи в сфері риболовлі теж еволюціонували. Але є країни, де деякі види риб ловлять … лопатою! Так роблять мешканці центральної Африки. Там місцева риба «Протоптер» під час посухи закопується глибоко в мул, який навіть після висихання надовго зберігає їй життя. Саме її і відкопують африканці за допомогою підручних інструментів. Але найцікавіше, що спійману рибу потім можна знову закопати. Мешканці Африки роблять це десь поблизу будинку, де вона ще довго може зберігатися.
  4. Для виробництва рибальських сітей використовується безліч різноманітних матеріалів. Але найнезвичайніший з них – павутиння. Так, у Новій Гвінеї місцеві мешканці навчилися знаходити особливо міцні нитки, залишені павуками, і виготовляти з них надзвичайно зручні та міцні сіті для риби.
  5. В світі існують різні турніри та змагання з риболовлі, в яких учасники борються за головний приз, часто велику суму грошей або автомобіль. Найбільші турніри з риболовлі, такі як Bassmaster Classic і FLW Cup, збирають тисячі глядачів та рибалок з усього світу.
  6. Риболовля також може впливати на охорону природних ресурсів та збереження екосистем. Рибаки використовуються в різних наукових дослідженнях для вивчення та моніторингу популяцій риб та їх середовища мешкання.
  7. Іноді у рибалок є помічники. У невеликому місті Лагуна у Бразилії, місцевим рибалкам допомагають ловити рибу… дельфіни! Доки рибалки з сітями стоять біля берега, дельфіни активно женуть до них рибу. Після чого один із цих дельфінів перевертається в повітрі, подаючи знак рибакам, що настав час вкидати сіті. Перелякані косяки не спійманих риб прямують назад, потрапляючи прямо до задоволених дельфінів. Дивно, що така поведінка морських мешканців була помічена ще 1847 року. Причому самих дельфінів цього ніхто не навчав.
  8. Також рибалкам допомагають і птахи. На японських островах і в Стародавньому Китаї рибалка випливав на своєму бамбуковому човні у центр водойми і випускав ручних бакланів. Птахи кружляли навколо хазяїна і ловили всю рибу, що пропливала повз. Причому весь фокус у тому, що на шиях бакланів були вузькі нашийники, які заважали заковтувати видобуток. У результаті хитрому риболову залишалося лише виймати видобуток із дзьобів своїх підопічних і класти їх у кошик. До речі, цей спосіб деякі використовують і в наші дні.
  9. В різних країнах світу існують різні правила та закони щодо риболовлі. Це може включати в себе заборону на певні види риби, обмеження на розмір риби, час та місце риболовлі. Рибакам потрібно вивчити місцеві правила, щоб не порушувати закони та бути в безпеці.
  10. Риболовля для багатьох не тільки спортивне захоплення, але і спосіб релаксування та відпочинку від повсякденних справ.

Риболовля – це захоплюючий та цікавий вид розваг, який має свою власну історію, традиції та культуру. Інтерес до риболовлі не вщухає з роками, і це не дивно, оскілки вона пропонує різноманітні види риболовлі для будь-якого смаку та рівня складності. Без сумніву, риболовля приваблює людей різного віку та статі, які шукають нові враження та відчуття спільноти з природою.

Так що, якщо ви ще не спробували своїх сил у риболовлі, то зважте на цей захоплюючий вид спорту, та поглибіть свої знання про нього, щоб отримати максимум задоволення та користі від цієї чудової діяльності.

Читайте також:

фото: pexels

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Business Breakfast з Володимиром Федоріним від Forbes відтепер доступний на Київстар ТБ
В нафтогазовій державі не вистачає палива: в росії повідомляють про дефіцит бензину
В нафтогазовій державі не вистачає палива: в росії повідомляють про дефіцит бензину

Все завдяки санкціям та злагодженій роботі ЗСУ, СБУ та ГУР…

«Загублений світ» розкаже, як війна впливає на розвиток технологій
«Загублений світ» розкаже, як війна впливає на розвиток технологій

Для науково-технічного прогресу війна часто стає каталізатором до стрімкого розвитку…

Героїчні досягнення українців: захисник на протезі сім метрів протягнув літак Ан-26 і пробіг марафон у Лондоні
Героїчні досягнення українців: захисник на протезі сім метрів протягнув літак Ан-26 і пробіг марафон у Лондоні

Роман Кашпур та інші українські ветерани вражають світ своїм мужнім прикладом…

«Велика брехня»: як російська пропаганда використовує методи нацистів для дезінформації?
«Стріляють з біонічними руками»: українські захисники після поранень та ампутацій повертаються на фронт
Читати більше