ТОП-10. Найбільші стадіони світу

ТОП-10. Найбільші стадіони світу
Поширити в соціальних мережах:

Новий футбольний сезон – час дізнаватись щось нове! Представляємо вам підбірку Топ-10 гігантів серед спортивних стадіонів світу.

1. "Стадіон Першого травня". Знаходиться найбільша в Азії та у світі арена (150 тисяч глядачів) у столиці Північної Кореї – Пхеньяні. Був побудований у 1989 році для проведення фестивалю молоді і студентів. Стадіон має різні приміщення для підготовки спортсменів, тренажерні зали, басейни, кухню та ресторан.

Стадіон Першого травня

Стадіон Першого травня, Пхеньянь. Фото: koreakonsult.com 

Ця арена є домашньою для збірної КНР, але головним її призначенням є не футбол і навіть не легка атлетика, а масове свято - фестиваль Аріран. Щорічно, починаючи з 2002 року, з серпня по жовтень на стадіоні проводяться музично-гімнастичні вистави. Саме ця подія в 2007 році потрапило в Книгу рекордів Гіннесса як наймасовіше шоу в історії. 28 і 29 квітня 1995 року на арені проходило Велике шоу з восьми професійних поєдинків рестлеров, яке за два дні зібрало понад 340 тисяч відвідувачів.

Стадіон Першого травня

Стадіон Першого травня, Пхеньянь. Фото: static.panoramio.com 

2. "Стадіон індійської молоді" (також відомий як "Солт Лейк Стадіум") - цей індійський гігант знаходиться в Калькутті, де був зведений в 1984 році. На цьому стадіоні є ресторани, кімнати відпочинку, тренувальні поля для заняття футболом, крикетом і кхо-кхо (традиційна індійська гра), волейбольні майданчики і гімнастичний зал. Загальна площа стадіону становить 309 тисяч квадратних метрів.

Стадіон індійської молоді

Стадіон індійської молоді, Калькутта. Фото: fstadium.com 

Арена є домашньою для трьох місцевих клубів: Іст Бенгал, Мохун Баган і Мохаммеддан. Саме ці команди є одними з найсильніших у всій Індії. Також на стадіоні проводить свої матчі збірна Індії. Крім цього стадіон регулярно приймає національні і міжнародні змагання з легкої атлетики та різні концерти.

3. "Букіт Джаліл Стедіум", місткістю в 110 тисяч глядачів, є домашньою ареною з футболу для національної збірної Малайзії. На цьому гіганті проходив Чемпіонат Азії в 2007, а також Ігри Співдружності в 1998 - саме до цієї події стадіон і був побудований. Він є незмінною ареною для проведення Кубка та Суперкубка країни.

Букіт Джаліл Стедіум

Букіт Джаліл Стедіум, Куала-Лумпур. Фото: allin1platform.com 

4. Мічиган Стедіум (майже 110 тисяч глядачів) – найбільший стадіон США, Північної Америки і всієї Західної півкулі, а також найбільший стадіон з американського футболу в світі. Він був побудований в 1927 році в місті Енн-Арбор. Стадіон є домашньою ареною для команди Мічиганського університету з американського футболу - Мічиганські росомахи. Мічиган Стедіум іноді виступає місцем проведення хокейних матчів. У 2010 році тут було встановлено рекорд відвідуваності хокейного матчу – 104 073 чоловік.

Мічиган Стедіум

Мічиган Стедіум, Енн-Арбор. Фото: yvek.ru 

5. Ацтека- один з найбільших стадіонів світу, знаходиться в столиці Мексики – Мехіко. Це найбільший стадіон у Північній Америці, він вміщає 105 тисяч глядачів. Вартість його склала 20 мільйонів доларів. У 1985 стадіон було реконструйовано.

На стадіоні грають збірна Мексики і клуб Америка (Мехіко). Головною відмінністю від інших стадіонів є те, що цей стадіон знаходиться на висоті 2200 метрів над рівнем моря.

Ацтека

Ацтека, Мехіко. Фото: foxsports.com 

До фіналу Чемпіонату Світу 2014 року він був єдиною ареною, яка приймала двічі чемпіонат світу з футболу. Тут відбулась півфінальна гра між Італією і ФРН, яку називають найкращою грою 20 століття, а також у 1986 році Дієго Марадона забив тут "гол сторіччя" і продемонстрував "руку Бога" в матчі 1/4 ЧС Аргентина - Англія. Приймала "Ацтека" й Олімпійські ігри в 1968 році. Проте рекордна відвідуваність була встановлена навіть не на футбольному матчі, а на боксерському поєдинку Хуліо Чавес – Грег Хоген, тоді на стадіоні вмістилося аж 132 тисячі глядачів.

Цікавий факт: при будівництві стадіон був зорієнтований таким чином, щоб сонце перетинало ігрове поле перпендикулярно, ставлячи команди в рівні умови.

Ацтека

Ацтека, Мехіко. Фото: hostmypics.com 

6. "Камп Ноу" (у перекладі "Нове Поле") - найбільший стадіон в Європі, що вміщає майже 100 тисяч глядачів. Був побудований у середині 20 століття. Варто зазначити, що будівництво стадіону обійшлося в скромні в наш час 1,73 мільйони доларів, але на ті часи це була величезна сума. Закінчили будувати цього європейського гіганта в 1957, через три роки після початку. Передбачалося, що стадіон буде носити ім'я засновника клубу Ганса Ґампера, але пізніше було вирішено взяти іншу назву, а саме - стадіон "Барселона". У народі він відомий як "Камп Ноу", а повна назва цього велета – "Тіто Камп Віланова" (Тіто Віланова - колишній тренер каталонців).

Камп Ноу

Камп Ноу,Барселона. Фото: footballfan.com.ua 

Головні події стадіону: чемпіонат Європи в 1964, Чемпіонат світу з футболу в 1982 році, Олімпійські ігри 10 роками пізніше, фінали Ліги Чемпіонів 1989 і 1999, Кубок УЄФА і 5 Суперкубків УЄФА, в яких "синьо-гранатовим" вдалося перемогти двічі. І це тільки Європейські матчі. Також на стадіоні проходили матчі збірних, фінали Кубка країни, матчі збірної Каталонії, Благодійні матчі і безліч концертів.

7. "Соккер-Сіті" (або "ФНБ-Стадіон") – футбольна арена в Йоганнесбурзі, найбільша на території Африки. Будівництво стадіону було розпочато в 1986 році, а через три роки він був відкритий. Витратили на цього гіганта Африки 3,3 мільярди рандів (близько 300 мільйонів доларів).

Соккер-Сіті

Соккер-Сіті, Йоганнесбург. Фото: goal.com 

Цей стадіон є домашнім для збірної ПАР і одного з грандів Південної Африки "Кайзер Чифс". Головними футбольними подіями стали Кубок Африканських націй у 1996 році, під час якого південноафриканці на своєму стадіоні розгромили Туніс з рахунком 2:0, та Чемпіонат світу 2010, де в запеклій боротьбі перемогла Іспанія. А африканські вболівальники запам'ятають цей чемпіонат не тільки тим, що вони перші з країн-господарок, хто не вийшов з групи, але і перемогу над французами з рахунком 1:2 – саме тоді "гальські півні" зганьбились і набрали в групі всього 1 очко. Також у цьому спортивному місці проходять зовсім не спортивні події, а саме шоу співачки леді Гаги і прощання з президентом ПАР Нельсоном Манделою.

Соккер-Сіті

Соккер-Сіті, Йоганнесбург. Фото: championat.com 

8. "Азаді" – найбільший стадіон в Ірані. Утримував титул найбільшого в світі з 1971 по 1984 рік. Був побудований спеціально для Азіатських Ігор 1974. Це домашня арена для Персеполіса й Естеґлал. Головна його відмінність - це те, що він є центральною частиною великого спортивного комплексу, який складається з кількох менших стадіонів, велотреку, тиру, кортів, волейбольних майданчиків, басейну, тренажерних залів та інших спортивних об'єктів. Загальна площа стадіону складає близько 3 мільйонів квадратних метрів.

Азаді

Азаді, Тегеран. Фото: glamgrid.com 

9."Уемблі" - стадіон у Лондоні, Британія, місткістю 90 000 глядачів. Лондонський стадіон досить молодий, був зведений у 2007 году. Є домашньою ареною для збірной Англії з футболу. На "Уемблі" також проводяться фінали Кубка Англії з футболу та грає регбійная команда Сарацини.

Уемблі

Уемблі, Лондон. Фото: planet-earth.ru 

10. "Бунг Карно" вміщає 88 083 глядачів. Стадіон був збудований у столиці Індонезії Джакарті в 1960 году для Азіатських ігор 1962 року. Бунг Карно – найбільший стадіон Індонезії, тут проводить матчі збірна країни.

Бунг Карно

Бунг Карно, Джакарта. Фото: sport-arenas.ru 

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Археологи розкопали 2100-річну могилу жінки, яку поховали на бронзовому ліжку і в золотому лавровому вінку
ДніпроГЕС у 1941 році підірвали не нацисти, а радянська влада: правда про трагедію, яка забрала сотні тисяч життів
Розкрито таємницю військової машини ІПСО рф: полонений підполковник розповів про секретні структури
«Дракон із Монтеррей»: мексиканські волонтери випадково зняли на відео живу істоту з міфів та легенд
15 метрів холодної крові: Vasuki indicus – нова рекордсменка серед доісторичних гігантських змій
Кохання двох чоловіків: на грецькому острові знайшли найстаріші у світі еротичні графіті
Читати більше