Скільки облич пам'ятає середньостатистична людина

Скільки облич пам'ятає середньостатистична людина
Поширити в соціальних мережах:

Підтримувати стосунки ми здатні з сотнями людей, але пам'ятати – тисячі: експерименти на добровольцях дозволили підрахувати, що наша пам'ять зберігає в середньому п'ять тисяч людських облич.

Середній розмір традиційних поселень коливається в межах від 150 до 200 осіб. На ті ж цифри вказують і оцінка населення стоянок часів неоліту, і середня кількість «френдів» у сьогоднішніх соціальних мережах. Ця величина вважається звичайною межею числа постійних соціальних зв'язків, які ми можемо підтримувати.

Однак наша здатність запам'ятовувати і розрізняти обличчя набагато ширша і дозволяє включати в це коло тисячі інших людей, які не належать нашому звичайному колу спілкування.

Британський психолог Роб Дженкінс і його колеги зібрали 25 добровольців, які протягом години згадували якомога більше знайомих, особи яких вони пам'ятають, а потім ще годину – незнайомих: політиків, музикантів та інших знаменитостей. Імена називати не було потрібно: достатньо було пам'ятати зовнішність і вказати, хто саме це був, скажімо, «актриса, подруга героїні з такого-то фільму» або «навчався в паралельному класі».

Як і можна було очікувати, в перші хвилини добровольці швидко заповнювали свої списки, але швидкість помітно падала протягом години. Зрозуміло, згадати абсолютно всі знайомі обличчя за один сеанс вони не могли. Однак, продовживши графік вчені отримали середню цифру.

Крім того, волонтерам додатково демонструвалися знімки майже 3500 знаменитостей, яких вони могли знати, але не назвати відразу. Об'єднавши всі ці результати, автори показали, що добровольці пам'ятали від 1000 до 10 тисяч осіб із середнім числом в районі 5000.

За матеріалами: naked-science 

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Міф про мову: росія йшла в Україну «захищати» російську мову, а натомість знищила її
Міф про мову: росія йшла в Україну «захищати» російську мову, а натомість знищила її

Сьогодні лише 3% українців підтримує статус російської мови як другої офіційної…

Археологи розкопали 2100-річну могилу жінки, яку поховали на бронзовому ліжку і в золотому лавровому вінку
ДніпроГЕС у 1941 році підірвали не нацисти, а радянська влада: правда про трагедію, яка забрала сотні тисяч життів
Розкрито таємницю військової машини ІПСО рф: полонений підполковник розповів про секретні структури
«Дракон із Монтеррей»: мексиканські волонтери випадково зняли на відео живу істоту з міфів та легенд
15 метрів холодної крові: Vasuki indicus – нова рекордсменка серед доісторичних гігантських змій
Читати більше