Що відбувається з нашим організмом під час старіння?

Що відбувається з нашим організмом під час старіння?
Поширити в соціальних мережах:

Люди мріють призупинити процес старіння будь-якими методами. Але чи знаємо ми, що насправді відбувається із організмом, коли людина старіє?

Максимальна зареєстрована тривалість людського життя, за різними науковими даними, – 122 роки. Але дожити віку сповненими сил люди не можуть. Століттями філософи обговорювали причини старіння, алхіміки шукали еліксир молодості, а багато релігій надавали старінню сакральне значення.

Нещодавно 104-річний австралійський еколог Девід Гудолл поїхав до Швейцарії, аби скористатися послугою евтаназії, саме через те, що не зміг терпіти старіння. Девід Гудолл розповів ЗМІ, що близько року тому його стан здоров'я погіршився.

Я дуже шкодую, що досяг цього віку. Я б хотів бути молодшим на 20 чи 30 років.

Девід Гудолл, 104-річний австралійський еколог

Гудолл висловив думку, що такий старий чоловік як він повинен мати повні громадянські права, включаючи право на самогубство. Вчений не шкодує з приводу швидкої смерті, оскільки, на його думку, вмирання – це частина життя. Гудолл помер, слухаючи Оду "До радості" Бетховена.

Коли ми старіємо, зменшується зріст, тоншають кістки, знижуються розумові здібності, через втрату нервових клітин, накопичуються жирові відкладення, через сповільнення метаболізму, імунітет стає дедалі слабшим і з’являються такі хвороби як атеросклероз, тромбоз, гіпертонія, пухлини.

Ми старіємо, через вільні радикали – це агресивні молекули кисню, вони забирають вільні електрони у здорових молекул. Від чого відбувається процес агресивного окислення. Саме тому фармацевтичні компанії так рекламують "антиоксиданти", які мають сповільнити процеси старіння на молекулярному рівні. Одначе, насправді ці чудодійні ліки не працюють.

Є й інша теорія, що старіння запрограмовано на ДНК-рівні. Адже старість та смерть – еволюційна перевага, яка дозволяє живим організмам пристосовуватися до змін навколишнього середовища з допомогою зміни поколінь та удосконаленню на генетичному рівні. Але навіщо тоді еволюції процес старіння, адже померти можна сильним та здоровим, коли настане час.

Вчені, проводячи дослідження на острові Пасхи, виявили дивну речовину – рапоміцин, яка продовжувала життя деяким видам. Так, у експерименті з мишами було виявлено, що самці стали жити на 9% довше, а самиці аж на 13% подовжили свій вік. Ви запитаєте, чому ж таку чудодійну речовину досі не дають людям? Все тому, що рапоміцин отруйний і просто вб’є людину, яка його вживатиме.

Головне, що сьогодні знають учені, що немає єдиної біологічної кнопки, на яку можна було б натиснути і лишитися назавжди молодим. Та вчені не полишають пошуків засобів призупинення процесів старіння людського організму.

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

«Загублений світ» розкаже, як війна впливає на розвиток технологій
«Загублений світ» розкаже, як війна впливає на розвиток технологій

Для науково-технічного прогресу війна часто стає каталізатором до стрімкого розвитку…

Героїчні досягнення українців: захисник на протезі сім метрів протягнув літак Ан-26 і пробіг марафон у Лондоні
Героїчні досягнення українців: захисник на протезі сім метрів протягнув літак Ан-26 і пробіг марафон у Лондоні

Роман Кашпур та інші українські ветерани вражають світ своїм мужнім прикладом…

«Велика брехня»: як російська пропаганда використовує методи нацистів для дезінформації?
«Стріляють з біонічними руками»: українські захисники після поранень та ампутацій повертаються на фронт
«Знали, що робимо епохальне українське кіно», - Олексій Гнатковський про зйомки в «Довбуші»
«Знали, що робимо епохальне українське кіно», - Олексій Гнатковський про зйомки в «Довбуші»

На Київстар ТБ новий випуск проєкту «Про кіно для ТеБе»…

Правда про передачу Криму: як насправді півострів став частиною України?
Читати більше