Рідкісна знахідка: пір'я дитинчати вимерлого птаха періоду динозаврів виявили у бурштині

Рідкісна знахідка: пір'я дитинчати вимерлого птаха періоду динозаврів виявили у бурштині
Поширити в соціальних мережах:

Такі знахідки дуже велика рідкість…

Унікальне дослідження археологічних знахідок продовжує розкривати таємниці еволюції птахів. Нещодавно вчені заявили, що знайшли у бурштині, якому близько 99 мільйонів років, пір'я дитинчати вимерлого птаха, пише видання Іflscience.

Пір'я в скам'янілостях є рідкістю, а ще більш незвичайною є знахідка – пір'я пташеняти. Вчені вважають, що це відкриття може мати велике значення, оскільки воно дозволяє розглядати розвиток і поведінку молодих пташок вимерлих видів. За даними досліджень, динозаври наслідували форму сучасних птахів, проте чому деякі їхні родичі вижили, тоді як більша група динозаврів вимерла? Згідно з дослідженнями, рідкісна знахідка може містити ключові підказки, що стосуються розвитку і виживання молодих птахів, що належали до вимерлих видів.

Під час дослідження вчені розкрили деякі особливості виробництва пуху у різних видів птахів. Деякі пташки виходять із яєць з розшарованим пір'ям, тоді як інші народжуються лисими. Це залежить від того, чи є вони альтриціальними (голими та безпорадними при народженні) чи передкоціальними (з молодим пухом та більш самостійним вилупленням).

Знайдені в бурштині рідкісні зразки пуху є першими викопними доказами линяння молодих птахів. Цікаво, що історія життя цих пташенят не відповідає жодній з моделей птахів, які ми спостерігаємо сьогодні.

Джінгмай О'Коннор, помічник куратора викопних рептилій у Чиказькому музеї Філд, відзначив, що знайдений зразок пуху демонструює «абсолютно химерне поєднання передкоціальних і альтриціальних характеристик». Усі зразки пір'я тіла знаходяться на однаковій стадії розвитку, що свідчить про одночасний або майже одночасний початок росту всього пуху.

Вчені припускають, що пташеня, якому належало знайдене пір'я, було із групи вимерлих тварин під назвою Enantiornithines.

авп

Ця група птахів була надзвичайно різноманітною в крейдяному періоді, проте вона вимерла разом з усіма іншими нептаховими динозаврами. Вчені припускають, що розбіжність у стратегіях линяння може бути однією з причин, що призвела до остаточного вимирання цієї групи.

Згідно з Джінгмаєм О'Коннором, після падіння астероїда глобальні температури різко знизилися, а ресурси стали обмеженими. Тому птахам потрібно було ще більше енергії, щоб зігрітися, але вони не мали достатньо ресурсів для задоволення цих потреб.

фото

Дослідження пір'я вимерлого птаха в бурштині дає нам унікальну можливість поглибитись у давню історію та розкрити ще один шар знань про розвиток та вимирання видів. Відкриття таких археологічних знахідок постійно нагадує нам, наскільки захопливим та складним є світ еволюції, а також важливість збереження природи та різноманіття життя на Землі.

Читайте також:

Фото: Ю Чен і Шундонг Бі

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Замальована фреска справжнього засновника собору Софія Київська: як помилкова реставрація змінила історію
Найзагадковіше явище, яке майже 400 років не можуть розгадати вчені: цікаві факти про кульову блискавку
Зародження життя на Землі: вчені вважають, що дощова вода могла сприяти еволюції перших клітин
Зародження життя на Землі: вчені вважають, що дощова вода могла сприяти еволюції перших клітин

Вважається, що перші форми життя, могли виникати спонтанно з органічних молекул…

Курган у формі корабля, 139 могил та скарби вікінгів: археологи зробили неочікуване відкриття у Швеції
Курган у формі корабля, 139 могил та скарби вікінгів: археологи зробили неочікуване відкриття у Швеції

Це відкриття відбулося під час розкопок поблизу міста Варберг…

Кремль підриває довіру українців через агентурну мережу телеграм-каналів
Читати більше