Непереможна Йоанна: становлення кар'єри відомої спортсменки UFC

Непереможна Йоанна: становлення кар'єри відомої спортсменки UFC
Поширити в соціальних мережах:

Напередодні турніру UFC 211 тренери та інструктори чемпіонки у жіночій мінімальній вазі Йоанни Єнджейчик відверто розповіли Fox Sports, чому їхня підопічна – одна з найвеличніших жінок, яких ми коли-небудь бачили.

"Я сидів у роздягальні, спостерігав за жіночою боротьбою, і тоді я сказав: подивіться на цю дівчину, вона дійсно може битися. У ній було щось особливе", – пригадує Камі Бразіні, тренер центру American Top Team.

Це був перший раз, коли Бразіні побачив Йоанну Єнджейчик – у її дебютному поєдинку UFC проти Жуліани Ліми. Вдруге він зустрівся із Йоанною вже  у якості її тренера, коли два роки потому спортсменка залишила рідну Польщу, щоб приєднатися до команди American Top Team.

Переїзд до Америки розпочався для Єнджейчик фактично за кілька місяців до цього, коли вона познайомилась із дієтологами Мішель Інгельс та Полін Індарою. На той час Йоанна боролась за те, щоб залишатись у дивізіоні мінімальної ваги, тому зустріч ця мала велике значення для подальшої кар'єри спортсменки – згодом це знайомство призвело до тісної дружби з дієтологами, а потім – й переходу до команди American Top Team.

 "У Йоанни тоді був інший дієтолог. А наш підхід дуже відрізнявся від усіх інших, тому їй потрібен був час, щоб звикнути до нас. Ми багато розмовляли, перш ніж вона погодилась на співпрацю", – розповідає Індара.

Це було однією з причин, з якої Єнджейчик звернулась саме до них, коли почала планувати переїзд до США. Маючи гарні стосунки з тренерами у Польщі, Йоанна розуміла, що має розвиватися в умовах жорстокої конкуренції всередині Октагону.

Саме Інгельс та Індара допомогли Єнджейчик зв'язатись із тренером центру American Top Team Майком Брауном.

"Полін зв'язалась зі мною та розповіла, що Йоанна зацікавлена у навчанні тут, – пригадує Браун. – Я поспілкувався з Деном Ламбертом (власник American Top Team. – Прим.ред.). Тоді було вирішено, що вона має приїхати та подивитися, чи подобається їй тут. Ми мали побачити, чи підходить їй це, чи підходить вона команді".

Можна без перебільшення сказати, що Єнджейчик – спортсменка світового рівня. Те саме вірно й про Майка Брауна, з огляду на його успіх у клітці та згодом – у якості тренера. Але немає жодної гарантії, що тренер та боєць спрацюються, до того як вони не перевірять це на практиці. Це було ніби прослуховування для обох, але Браун відразу зрозумів, що має справу з особливим спортсменом, коли почав працювати з Йоанною: "Не завжди тобі дістається непереможний чемпіон світу. Це було чудово. Було дуже приємно, що вона захотіла приїхати сюди та попрацювати з нами. Справжня честь працювати з нею".

Офіційно Єнджейчик переїхала до Флориди перед її поєдинком з Кароліною Ковалкевич на UFC 205 у Нью-Йорку.

"Це було трохи важко, тому що це був головний титульний бій, а вона – непереможна чемпіонка світу. Вона мала відповідати тим високим очікуванням. До бою залишалось всього сім тижнів. Це було важко, спішно, але, врешті-решт, це довіра, – пояснює її тренер Майк Браун. – Чи вона довіряє мені, чи вірить у те, що ми робимо. Я гадаю, вона впевнена, що ми маємо гарний план, знаємо, куди йдемо та де ми опинимось".

Єнджейчик успішно провела четвертий захист титулу поспіль та впевнилась, що зробила правильний вибір, переїхавши до Флориди, щоб працювати з American Top Team.

Тут із нею працюють краще тренери Америки: Камі Бразіні, Майк Браун, Кейтел Кубіс. Саме з цієї причини Єнджейчик прийняла рішення тренуватися з American Top Team, але вона також знала, що тут вона знайде найкращих товаришів по команді.

"У неї було багато боїв у Таїланді. У мене було багато боїв у Таїланді. У неї було багато боїв у Європі, у мене було багато боїв у Європі. Я жив у Голландії, вона готувалась в Голландії. У нас однаковий менталітет. Вона – чемпіонка світу. Я був чемпіоном світу з тайського боксу, а це означає важку роботу щодня, – ділиться Кубіс. – Я бачу, як наполегливо Йоанна працює кожного дня, як вона щоразу кидає собі виклик. Важко знайти для неї партнерів для спарингу. Вона тренується так само, як і б'ється, навіть з чоловіками".

Усі тренери погоджуються, що Єнджейчик має потенціал досягти тих висот, яких не зміг покорити жодний боєць ані тоді, ані тепер, ані, можливо, й у майбутньому

"Вона непереможна. Вона наче Андерсон Сілва серед жінок-борців", – каже про підопічну Камі Барзіні.

"Я дуже задоволена своїми новими тренерами. Я відчуваю себе пташкою, яка втекла з клітки, – ділиться відверто Йоанна. – Я дуже щаслива, що можу з Майком Брауном. Він так багато зробив для мене. Я багато чому навчилась за цей час з Майком, Камі, Кейтелом та фншими моїми тренерами. Я з нетерпінням чекаю на покращення та розвиток кожного дня. Я кидаю собі виклик кожного дня. Кожного разу після тренувань я думаю, що можу зробити це ще краще, тому я не зупинюсь".

Незабаром на Йоанну Єнджейчик чекає можливість захистити чемпіонський титул вже вп'яте на UFC 211.

У ніч з 13 на 14 травня телеканал 2+2 покаже пряму трансляцію "номерного" турніру зі змішаних єдиноборств UFC 211. Глядачі 2+2 зможуть побачити наживо принципову боротьбу Стіпе Міочича та Жуніора Дос Сантоса, а також Йоанни Єнджейчик та Джессіки Андраде.

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Солідарність Тайваню в українській боротьбі: історія самопожертви добровольця Джонатана Ценга
«В хату корабель приплив»: масштаби руйнувань та відновлення після підриву росіянами Каховської ГЕС
«В хату корабель приплив»: масштаби руйнувань та відновлення після підриву росіянами Каховської ГЕС

Рф ще й щільно обстрілювала затоплені території, аби завадити евакуації...

Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Дніпро-1» проти «Динамо»
Міф про мову: росія йшла в Україну «захищати» російську мову, а натомість знищила її
Міф про мову: росія йшла в Україну «захищати» російську мову, а натомість знищила її

Сьогодні лише 3% українців підтримує статус російської мови як другої офіційної…

Археологи розкопали 2100-річну могилу жінки, яку поховали на бронзовому ліжку і в золотому лавровому вінку
ДніпроГЕС у 1941 році підірвали не нацисти, а радянська влада: правда про трагедію, яка забрала сотні тисяч життів
Читати більше