Найдавніші цивілізації та їхні історії: від таємниць Месопотамії до незламного Китаю

Найдавніші цивілізації та їхні історії: від таємниць Месопотамії до незламного Китаю
Поширити в соціальних мережах:

Є кілька цивілізацій, що навіть сьогодні стоять на стражі минулого, таємниць і досягнень…

Історія людства – це суцільне переплетення подій, культур і доль, яке охоплює тисячоліття. Серед численних загадкових історичних кіл намітилися кілька цивілізацій, що навіть сьогодні стоять на стражі минулого, таємниць і досягнень. Важко визначити, яка з них може претендувати на титул найдовше збереженої. Видання Iflscience спробувало розглянути кандидатів і проаналізувати, кому ж належить титул найдавнішої цивілізації

Стародавній і не дуже Китай

Запитайте людей, яка існуюча цивілізація є найдавнішою на планеті, і вони, швидше за все, скажуть Китай, і недарма. По-перше, Китай має найдовшу писемність у світі. За підрахунками, сама мова використовувалася приблизно 6000 років, але, що ще більш дивно, є символи, які використовуються сьогодні, які присутні на артефактах, як-от кістки Оракула, які використовуються для ворожіння, яким щонайменше 3000 років. Немає жодної іншої культури, яка могла б похвалитися такою міцною спадкоємністю.

Однак чи можемо ми порівняти сучасний Китай з його давнім попередником, чи він занадто несхожий, щоб вважатися частиною однієї довгої цивілізації? Якщо так, то Китаю можна вважати понад 5000 років. Відповідно до десятирічного дослідження, проведеного Державним управлінням культурної спадщини Китаю, це безумовно так. Але не всі історики погоджуються. По-перше, це твердження має значну політичну цінність, оскільки допомагає легітимізувати існуючу структуру сучасного Китаю. По-друге, весь регіон настільки великий і складається з різних етнічних груп, що їх важко назвати однорідним народом з однаковою культурою та традиціями.

Стародавній Єгипет

Іншим помітним претендентом на звання «найдавнішої цивілізації, що збереглася» може бути Стародавній Єгипет. Але знову ж таки, це важко оцінити.

Єгипет був величезним царством стародавнього світу, яке вперше було об’єднане близько 3100 року до н. е. і проіснувало до 332 року до н. е., коли його завоювали македонці. Незважаючи на це політичне захоплення, мова залишилася незмінною, а ієрогліфи продовжували використовувати до 5 століття нашої ери, через 3500 років після того, як вони були вперше розроблені. Отже, це вважається продовженням чи ознакою змін?

Так само дехто міг би зосередитися на давньоєгипетській релігії як на показнику її довголіття, але це також не було статичним культурним вираженням. Воно змінювалося з часом разом із людьми, які його практикували, доки його остаточно не замінило християнство в першому столітті нашої ери.

Месопотамія

Вважається, що колискою цивілізації є регіон у Південно-Західній Азії навколо систем річок Тигр і Євфрат. Саме слово «Месопотамія» походить від давньогрецького «земля між річками». Тут відбулися деякі з найважливіших подій у ранній історії людства, зокрема винахід колеса, вітрильників, карт, писемності, математики тощо.

Люди вперше оселилися в цьому регіоні в епоху палеоліту та скористалися багатими ґрунтами, утвореними затопленням. Приблизно 12 000 років тому люди, які жили там, використали цю землю під час так званої сільськогосподарської революції. Потім, приблизно 5000-6000 років тому, відбулася міська революція, коли з різних сіл почали формуватися великі міста. Перше місто, яке датується приблизно 3200 роком до н. е., був Урук, і вважається, що його створили шумери – шумери також визнані творцями першої писемності .

Історія Месопотамії обширна і складна, вона бачила послідовність різних правителів і династій, які переходили до влади, а пізніше переходили до інших. До них входили Аккадська імперія, гути, Ур-Намма, вавилоняни, хети, ассирійці та Перська імперія. У 332 році до нашої ери Олександр Македонський завоював цей регіон, і після його смерті він став частиною грецької імперії Селевкідів.

Якщо взяти в цілому, то Месопотамію можна було б уявити такою ж довгою, як історія Стародавнього Єгипту, але так само важко зрозуміти, чи це один період безперервності чи історія змін і різних культур.

То що ж таке цивілізація? Чи можемо ми вважати за одну її різні епохи, зміни та трансформації? Здається, найважливіше – це наявність стійкої культури та традицій, що продовжують жити протягом часу. І хоча Китай, Стародавній Єгипет та Месопотамія мають вражаючу спадщину, наше розуміння того, що таке довготривала цивілізація, залишається відкритим питанням.

Читайте також:

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Замальована фреска справжнього засновника собору Софія Київська: як помилкова реставрація змінила історію
Найзагадковіше явище, яке майже 400 років не можуть розгадати вчені: цікаві факти про кульову блискавку
Зародження життя на Землі: вчені вважають, що дощова вода могла сприяти еволюції перших клітин
Зародження життя на Землі: вчені вважають, що дощова вода могла сприяти еволюції перших клітин

Вважається, що перші форми життя, могли виникати спонтанно з органічних молекул…

Курган у формі корабля, 139 могил та скарби вікінгів: археологи зробили неочікуване відкриття у Швеції
Курган у формі корабля, 139 могил та скарби вікінгів: археологи зробили неочікуване відкриття у Швеції

Це відкриття відбулося під час розкопок поблизу міста Варберг…

Кремль підриває довіру українців через агентурну мережу телеграм-каналів
Читати більше