На межі життя та смерті: нейрохірург порівняв свій передсмертний досвід із курінням психоделічного жаб’ячого слизу

На межі життя та смерті: нейрохірург порівняв свій передсмертний досвід із курінням психоделічного жаб’ячого слизу
Поширити в соціальних мережах:

Це дослідження викликало зацікавленість та дискусії у багатьох вчених…

Що чекає нас по той бік всесвіту? Цим питанням не задається хіба що немовля, яке ще не розуміє значення смерті. І, мабуть, вчених це питання хвилює найбільше. Проте нещодавно доктор Ебен Александер у дослідженні, опубліковані в журналі Frontiers in Psychology, поділився своїми унікальними відкриттями. Чоловік розповів про свій особистий передсмертний досвід і порівняв його із курінням психоделічного жаб’ячого слизу, пише видання Iflscience.

Після зараження бактеріальним менінгоенцефалітом у 2008 році нейрохірург написав книгу, в якій описує свій дивовижний передсмертний досвід, коли він перебував у комі. Десять років потому він курив психоделічну отруту жаби пустелі Сонора і описав детальне порівняння двох подій, які змінили його життя. Такого дослідження ще ніхто не робив, адже не багато людей, а особливо нейрохірургів, перебували в обох станах і можуть їх описати, тому досвід доктора Ебен Александер безцінний.  

Як виявилося, передсмертний досвід та психоделічні переживання часто мають «спільні характеристики, такі як входження в інші світи, зустріч із загрозливими чи доброзичливими сутностями, переживання злиття усіх органів чуттів у незвичному способі». 

Ебен пояснив, що під час передсмертного досвіду він опинився «в становищі, схожому на становище людини з частковою, але корисною амнезією. Тобто людина, яка забула якийсь ключовий аспект себе, але яка отримує користь від того, що забула це».

«Те, що тут сформульовано як «часткова, але корисна амнезія», практично ідентично тому, що в психоделічній сфері називають «смертю его». Тобто знищення, хоча й тимчасове, відчуття власної індивідуальності та всіх супутніх автобіографічних спогадів», – прокоментували автори дослідження.

Ебен Александер також описує, як під час свого передсмертного досвіду і під дією галюциногенів він відчув почуття кохання, яке «якимось чином перевершило всі різні типи кохання, які ми маємо на Землі». І в обох випадках ці відчуття були подібними.

Проте дослідники також виявили й численні відмінності між двома досвідами. Наприклад, передсмертний включав у Ебена Александера такі аспекти, як огляд життя, перетин порогу та зустрічі з «рептилійними, червоподібними істотами» — жоден із них не відбувся під впливом психоделічного жаб’ячого слизу. Крім того, варто зауважити, що вчений оцінив подібність між цими двома переживаннями лише як дві з десяти. Коротше кажучи, ми все ще не знаємо, що відбувається в мозком, коли ми помираємо і ще є багато місця для дослідження.

Читайте також:

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Зірки-«зетники» під пильним контролем: як кремль тримає російських артистів на короткому ланцюзі?
Найнебезпечніший привид світу: полтергейст з кладовища в Шотландії завдає тілесної шкоди туристам
Найнебезпечніший привид світу: полтергейст з кладовища в Шотландії завдає тілесної шкоди туристам

Чи ризикнули б відвідати одне з найбільш моторошних місць на планеті?..

Алмазний пил проти глобального потепління: наукова революція чи дорога фантазія?
Алмазний пил проти глобального потепління: наукова революція чи дорога фантазія?

Кліматична модель показала, що алмазний пил є ефективним, проте є «але»…

Двометрові гіганти вагою понад два центнери: секрет риболовлі на островах Макаронезії?
Тетрахромність: деякі люди можуть бачити 100 млн відтінків кольорів, які для більшості невидимі
Замальована фреска справжнього засновника собору Софія Київська: як помилкова реставрація змінила історію
Читати більше