«Міцному горішку» 31 рік: 5 фактів про культовий фільм, які вас здивують

«Міцному горішку» 31 рік: 5 фактів про культовий фільм, які вас здивують
Фото: кадр з фільму «Міцний горішок»
Поширити в соціальних мережах:

Саме в липні 1988 року глядачі вперше побачили улюблений бойовик.

Пригоди Джона МакКлейна стрімко увірвалися в історію кінематографу, адже фільм «Міцний горішок» одразу ж отримав світову славу.

31 рік тому Брюс Вілліс розпочав боротьбу з бандою грабіжників і рятував із заручників свою дружину. А сьогодні ми пропонуємо дізнатися 5 цікавих фактів про культовий фільм, який подарував світові вічного героя. 

  • Еталон бойовика

Саме так називають «Міцного горішка». Для того, щоб глядачі не могли відірватися від перегляду, творці фільму використали спеціальний трюк – обмежили місце подій та звели до мінімуму їх час. Саме тому все відбувається протягом однієї ночі й на одній локації – хмарочосі.

  • «Міцним горішком» міг стати Сінатра або Шварцнеггер

Уявити фільм без Брюса Вілліса неможливо, але актор був чи не останнім, кому запропонували головну роль.

Спочатку продюсери бачили виконавцем головної ролі Френка Сінатру чи Клінта Іствуда. Згодом розглядали варіанти молодших, але іменитих акторів – Арнольда Шварцнеггера, Сільвестра Сталлоне, Річарда Гіра. Та всі вони відмовилися, мовляв, сценарій занадто жорстокий.

Творцям не лишалося нічого, окрім як підняти гонорар до захмарних 5 мільйонів доларів та запропонувати роль маловідомому актору та коміку Брюсу Віллісу.

І вони не прогадали. Кінокритики часто пов’язують успіх фільму саме з талантом Вілліса, адже йому вдалося неймовірне – створити новий тип героя, який не нагадував супермена, а був звичайною людиною.

  • Лякливий Алан Рікман

«Міцний горішок» відкрив світові не тільки Брюса, а й британського актора Алана Рікмана, для якого роль головного лиходія у фільмі стала дебютною. До цього він грав лише в театрі, де його й помітили творці фільму.

Втім, один недолік у Рікмана був – він здригався при кожному пострілі,  тому в фільмі ви майже не побачите його обличчя круп планом.

Після «Горішка» Алан міцно закріпився у кіно, і згодом зіграв у «Гаррі Поттері» Северуса Снейпа, який дуже полюбився глядачам.

  • Шалений успіх

Фільм, який його творцям обійшовся у 28 мільйонів доларів, заробив у світовому прокаті у 5 разів більше та увійшов у 10-ку головних хітів року.

Стрічку ухвалили як глядачі, так і кінокритики. Вона отримала 4 номінацій на «Оскар», а згодом ще стільки ж фільмів-продовжень.

  • «Міцний горішок» є лише в Україні

Оригінальна назва фільму – «Die Hard», яку дослівно можна перекласти як «Помри у муках». Втім, кожна країна називала стрічку по своєму – у Фінляндії вона вийшла з назвою «Через мій труп», Іспанія назвала її «Кришталеві джунглі», Німеччина – «Помри повільно», Польща – «Скляна пастка», а Угорщина – «Віддай своє життя дорожче».

Ще більше про «Міцного горішка» дивіться у відео:

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Кокаїн та тютюн в 3000-річних єгипетських муміях: звідки з’явились речовини, які, згідно офіційної версії, завіз Колумб?
Сонячне затемнення-2024: чому надзвичайники в деяких країнах попереджають запастися їжею, водою та пальним?
Футурологи впевнені – створивши штучний інтелект, людство зробило перший крок до самознищення
В центрі спекуляцій: пропаганда рф створила фейк, що «Україна має намір замінити Техас у складі США»
Уряд США оприлюднив свіжі кадри з НЛО: інопланетяни це чи ні?
Уряд США оприлюднив свіжі кадри з НЛО: інопланетяни це чи ні?

Що сказало управління з розв'язання аномалій Пентагону…

Читати більше