Математик, який відкрив формулу смерті

Математик, який відкрив формулу смерті
Поширити в соціальних мережах:

Дивовижний факт про життя і смерті відомого англійського вченого математика Абрахама де Муаврадо досі дозволяє любителям містифікацій пов'язувати математичну науку з пророкуванням майбутнього.

Насправді, на рахунку математика Муавра маса різних заслуг і математичних відкриттів, але як це часто буває, прославився він завдяки збігу або таємничого ланцюга подій, що дозволив йому безпомилково передбачити дату власної смерті.

Абрахам де Муавр – талановитий вчений-математик французького походження, що жив в 18 столітті. Де Муавр здобував освіту у Франції, проте змушений був назавжди покинути батьківщину через утиски протестантів, після цього він оселився в Лондоні, де і залишився до кінця своїх днів. Будучи іноземцем, спочатку де Муавр практично не мав можливості займатися наукою в Англії, і заробляв собі на життя уроками математики, хоча і був особисто знайомий з Ньютоном.

Однак пізніше Муавру все таки вдалося залишити свій вклад в математичних дослідженнях теорії ймовірностей і математичної статистики, був опублікований ряд його книг і праць на цю тематику. Крім того, будучи у віці 30 років, Муавр став членом Лондонського королівського товариства, а потім – Паризької і Берлінської академій наук.

За іронією долі, найбільш знаменитим Муавр став після смерті, яку дивним чином передбачив використовуючи методи розв'язування математичних задач настільки улюбленої ним статистики.

У літньому віці, математик одного разу звернув увагу на той факт, що з кожним днем він стає все більш втомленим і млявим, і йому потрібна все більша кількість сну для відновлення сил. Щодня час сну збільшувався приблизно на 15 хвилин. Де Муавр прийшов до висновку, що помре в той день, коли тривалість необхідного йому сну досягне 24 годин. Йому не склало великих труднощів вирішити задачу з математики та розрахувати точну дату, коли це трапиться. Обчислена дата 27 листопада 1754 року і стала датою смерті талановитого математика.

У наші дні багато вчених з властивим їм скепсисом ставляться до цієї історії, називаючи її всього лише вигадкою, яка не має нічого спільного з правдою. Однак, фактів, що спростовують цю легенду також досі не знайдено, і Абрахам де Муавр так і залишається математиком, який прославився завдяки формулі смерті.

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

«Загублений світ» розкаже, як війна впливає на розвиток технологій
«Загублений світ» розкаже, як війна впливає на розвиток технологій

Для науково-технічного прогресу війна часто стає каталізатором до стрімкого розвитку…

Героїчні досягнення українців: захисник на протезі сім метрів протягнув літак Ан-26 і пробіг марафон у Лондоні
Героїчні досягнення українців: захисник на протезі сім метрів протягнув літак Ан-26 і пробіг марафон у Лондоні

Роман Кашпур та інші українські ветерани вражають світ своїм мужнім прикладом…

«Велика брехня»: як російська пропаганда використовує методи нацистів для дезінформації?
«Стріляють з біонічними руками»: українські захисники після поранень та ампутацій повертаються на фронт
«Знали, що робимо епохальне українське кіно», - Олексій Гнатковський про зйомки в «Довбуші»
«Знали, що робимо епохальне українське кіно», - Олексій Гнатковський про зйомки в «Довбуші»

На Київстар ТБ новий випуск проєкту «Про кіно для ТеБе»…

Правда про передачу Криму: як насправді півострів став частиною України?
Читати більше