Комп’ютерна томографія може викликати рак

Комп’ютерна томографія може викликати рак
Поширити в соціальних мережах:

Дослідники з Нідерландів припустили, що обстеження методом комп'ютерної томографії можуть підвищувати ризик розвитку пухлин мозку у дітей. У роботі використовували дані про 168 тисяч дітей і підлітків.

Учені з Нідерландів заявили, що комп'ютерна томографія може бути пов'язана з підвищеною вірогідністю розвитку онкологічних захворювань у дітей і молоді. Дослідження опубліковане в журналі Journal of National Cancer Institute.

Дослідники вивчили дані про 168 394 дітей і підлітків у віці до 18 років, які пройшли одну або кілька процедур комп'ютерної томографії в нідерландських лікарнях в період з 1979 по 2012 рік. При аналізі враховувалось, у скількох пацієнтів згодом розвинулися різні пухлини мозку або лейкемія (саме з ними пов'язують найбільший ризик при КТ) і скільки учасників дослідження померло через ці захворювання або з інших причин.

Автори роботи прийшли до висновку, що більш високі дози випромінювання, отримані при процедурах КТ, збільшували ризик розвитку пухлин мозку, при цьому зв'язку між томографією і ймовірністю лейкемії вчені не виявили. Захворюваність різними типами раку мозку у дітей, які пройшли процедуру, виявилася в півтора рази вище, ніж очікували дослідники. У тих, хто отримував найвищі дози радіації (більше 120 mGy), відносний ризик зростав в 2-4 рази в порівнянні з населенням в цілому.

За словами вчених, взаємозв'язок між КТ і пухлинами мозку необхідно вивчити докладніше. Високий ризик може бути частково пов'язаний з тим, що дітям з підозрою на онкологічне захворювання частіше проводять томографію, але повністю виключати небезпеку процедури поки не можна. Дослідники вважають, що лікарям слід направляти пацієнтів на КТ лише в тому випадку, якщо потрібні дані неможливо отримати більш безпечними методами.

Комп'ютерна томографія (КТ) застосовується в медицині з 1970-х, її використовують для обстеження пацієнтів з травмами голови, головними болями і передбачуваними ушкодженнями судин. Під контролем КТ проводять деякі медичні маніпуляції, наприклад пункції. За словами авторів нової роботи, в останні два десятиліття КТ застосовують значно частіше, ніж раніше. Дози опромінення при обстеженні цим методом вище, ніж у інших видів променевої діагностики.

За матеріалами: naked science.

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

«Загублений світ» розкаже, як війна впливає на розвиток технологій
«Загублений світ» розкаже, як війна впливає на розвиток технологій

Для науково-технічного прогресу війна часто стає каталізатором до стрімкого розвитку…

Героїчні досягнення українців: захисник на протезі сім метрів протягнув літак Ан-26 і пробіг марафон у Лондоні
Героїчні досягнення українців: захисник на протезі сім метрів протягнув літак Ан-26 і пробіг марафон у Лондоні

Роман Кашпур та інші українські ветерани вражають світ своїм мужнім прикладом…

«Велика брехня»: як російська пропаганда використовує методи нацистів для дезінформації?
«Стріляють з біонічними руками»: українські захисники після поранень та ампутацій повертаються на фронт
«Знали, що робимо епохальне українське кіно», - Олексій Гнатковський про зйомки в «Довбуші»
«Знали, що робимо епохальне українське кіно», - Олексій Гнатковський про зйомки в «Довбуші»

На Київстар ТБ новий випуск проєкту «Про кіно для ТеБе»…

Правда про передачу Криму: як насправді півострів став частиною України?
Читати більше