Хто такі Дід Мороз та Санта Клаус?

Хто такі Дід Мороз та Санта Клаус?
Поширити в соціальних мережах:

Здається, ми всі знаємо, що Діда Мороза не існує. Та щороку в різних закладах проводять новорічні ранки і до них так само приходить Дід Мороз. Та давайте розбиратися: звідки взагалі взявся цей персонаж та інші зимові герої?

Святий Миколай, єпископ. 

Перенесемося у 270-345 роки. За легендою якось перед Різдвом випадково почув, як три доньки з бідної родини скаржилися на відсутність посагу. Протягом трьох ночей він пробирався до убогої хатини та щоразу закидав крізь вікно, у кімнату де ночували сестри, шмат золота — на придане для кожної з дочок. Саме завдяки цій легенді засновано традицію лишати таємні подарунки від Миколайчика 19 грудня, особливо бідним та дітям.

Оскільки святий Микола вважається покровителем моряків, існує версія, що він також був мореплавцем або рибалкою, але ймовірніше, що його родина мала певне відношення до рибальства. По смерті батьків сину залишається великий спадок. Який він вирішив роздавати бідним людям.

Санта Клаус

Інший зимовий персонаж, родом із Америки. На відміну від Миколи Чудотворця, Санта - вигаданий літературний герой. Але коріння американського бороданя також сягає християнства. Його ім'я походить від імені Святого Миколая. До Америки його завезли переселенці-голландці, котрі на Батьківщині відзначають свято Сінтер Клаас 6 грудня.

А вже сучасного Санту вигадав письменник. У 1821 році американець Клемент Кларк Мур написав вірш, у якому Санта – це добрий ельф, який закидає подарунки у димохід. А доповнив образ бородатого товстуна карикатурист Томас Наст, який протягом 24 років малював Санту для обкладинки популярного видання. Остаточний вигляд Санті подарував Хеддон Сандблом. Зобразивши його у рекламі відомого напою. Тоді у Санти з’явився фірмовий червоний костюм.

Клаус дарує подарунки діткам, які гарно себе поводили протягом року. Малеча вірить, що він має довжелезний список із іменами усіх дітей на планеті. У списку і вказані неслухи, які лишаться без подарунку на Різдво.

Санта, як і Святий Миколай, лишає подарунки таємно вночі. Дітлахи лишають йому за це гостинці: склянку молока та печиво.

А от Дід Мороз – це суміш Миколи Чудотворця та язичницького бога Морозко.

Коли християнство почало боротися із язичництвом, усі старі боги стали поганцями. Морозко не виняток. Це не той добрий дідусь із казок. Його посох приносив смерть і він вимагав щорічну жертву від людей – молоду дівчину. Її прив’язували до дерева і спостерігали, чи замерзне вона. Петро Ⅰ змінив образ злого Морозко на доброго Діда Мороза. У 1873 році драматург Олександр Островський написав п’єсу «Снігуронька». Згодом історія про дівчинку стає хітом.

Остаточно Дід Мороз та його онучка стали героями новорічних свят у радянські часи. Партія зрозуміла, що їх образи можуть закріпити радянську ідеологію, адже Різдво у нерелігійній країні святкувати ніхто не збирався. Саме тому Дід Мороз приходить у Новий Рік, а от Санта Клаус – на Різдво.

Чи штучна ялинка насправді така безпечна, як ми думаємо?

У дідусів є свої прототипи у всіх країнах світу: 

  • До французів приходить Пер Ноель
  • До китайців – Шен Дань Лаожень
  • До італійців – Баббо Наталє, японців радує Одзі-сан
  • Німців – Вайхнахтсман
  • Фіни зустрічають Йоулупукі.


У якого зимового персонажа вірити – обирати вам. А редакція 2+2 бажає вам веселих свят та щасливого Нового Року!


Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

«В хату корабель приплив»: масштаби руйнувань та відновлення після підриву росіянами Каховської ГЕС
«В хату корабель приплив»: масштаби руйнувань та відновлення після підриву росіянами Каховської ГЕС

Рф ще й щільно обстрілювала затоплені території, аби завадити евакуації...

Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Дніпро-1» проти «Динамо»
Міф про мову: росія йшла в Україну «захищати» російську мову, а натомість знищила її
Міф про мову: росія йшла в Україну «захищати» російську мову, а натомість знищила її

Сьогодні лише 3% українців підтримує статус російської мови як другої офіційної…

Археологи розкопали 2100-річну могилу жінки, яку поховали на бронзовому ліжку і в золотому лавровому вінку
ДніпроГЕС у 1941 році підірвали не нацисти, а радянська влада: правда про трагедію, яка забрала сотні тисяч життів
Розкрито таємницю військової машини ІПСО рф: полонений підполковник розповів про секретні структури
Читати більше