Головна таємниця Китаю: страх археологів не дає їм заглянути в гробницю першого імператора Китаю

Головна таємниця Китаю: страх археологів не дає їм заглянути в гробницю першого імператора Китаю
Поширити в соціальних мережах:

Навіть 2200 років після його смерті, мавзолей залишається недоторканим…

Археологи бояться розкопати гробницю першого імператора Китаю, Цінь Ши Хуанді, через страх пошкодження важливої історичної спадщини, пише видання Iflscience. Навіть 2200 років після його смерті, мавзолей залишається недоторканим.

У 1974 році фермери з провінції Шеньсі випадково розкопали щось, що перетворилося на одне з найважливіших археологічних відкриттів в історії. На тихому полі виявили фрагменти глиняних фігур, але це був лише початок. Розкопки призвели до виявлення тисячів теракотових моделей солдатів та коней, акробатів, високоповажних чиновників та інших створінь у натуральну величину. Ця Теракотова армія, як вважають вчені, служила для охорони мавзолея першого імператора Китаю, Цінь Ши Хуанді.

Хоча багато частин навколо мавзолея були досліджені, сама гробниця залишається недоторканою і поки не розкритою. Археологи відкладають цей крок через страх пошкодження історичних скарбів. Для доступу до неї зараз використовують інвазивні методи, які можуть призвести до непоправної шкоди.

«Археологи не хочуть повторити помилок Генріха Шлімана, який у 1870-х роках під час розкопок міста Троя знищив багато слідів того, що він намагався відкрити», - зазначають вчені.

Науковці шукають неінвазивні методи дослідження, які б дозволили заглянути всередину гробниці без ризику пошкодження. Однією з ідей є використання мюонів, субатомних частинок, які проникають крізь структури, схожі на просунутий рентген. Проте більшість цих ідей залишаються нереалізованими.

«Відкриття гробниці може стати загрозою, оскільки в давньокитайських літописах описані мін-пастки, які мали убити будь-якого, хто намагався зламати печатку», - вказують дослідники.

Навіть якщо інші небезпеки вдасться уникнути, розкриття гробниці може призвести до виходу ртуті. Дослідження показали підвищену концентрацію ртуті в районі мавзолея, що може вивільнитися через тріщини в структурі гробниці, призводячи до серйозних наслідків.

«Високо летюча ртуть може стати небезпечною, і наше дослідження підтверджує давні літописи про гробницю, яка, схоже, залишилася невідкритою протягом двох тисяч років», - наголошують вчені.

Мавзолей першого імператора Китаю залишається недоторканим і невидимим, але його таємниці не забуті. І коли час буде відповідним, наукові досягнення можуть нарешті допомогти розкрити таємниці, які лежать тут протягом понад 2200 років.

Читайте також:

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Замальована фреска справжнього засновника собору Софія Київська: як помилкова реставрація змінила історію
Найзагадковіше явище, яке майже 400 років не можуть розгадати вчені: цікаві факти про кульову блискавку
Зародження життя на Землі: вчені вважають, що дощова вода могла сприяти еволюції перших клітин
Зародження життя на Землі: вчені вважають, що дощова вода могла сприяти еволюції перших клітин

Вважається, що перші форми життя, могли виникати спонтанно з органічних молекул…

Курган у формі корабля, 139 могил та скарби вікінгів: археологи зробили неочікуване відкриття у Швеції
Курган у формі корабля, 139 могил та скарби вікінгів: археологи зробили неочікуване відкриття у Швеції

Це відкриття відбулося під час розкопок поблизу міста Варберг…

Кремль підриває довіру українців через агентурну мережу телеграм-каналів
Читати більше