Галюциногенні рослини та людські рідини: вчені розкрили секретні інгредієнти стародавніх коктейлів

Галюциногенні рослини та людські рідини: вчені розкрили секретні інгредієнти стародавніх коктейлів
Поширити в соціальних мережах:

Напій, імовірно, вживався для ритуальних практик…

Мистецтво приготування коктейлів пройшло довгий шлях з часів стародавніх єгиптян, які випробовували свої сили у змішуванні напоїв. Про це свідчить новий аналіз вмісту вази, що має 2000-річну історію, передає видання iflscience, посилаючись на дослідження, опубліковане на порталі Research Square.

За наявними даними ця ваза містила суміш, яку, ймовірно, випивали члени культу, присвяченого дивному богові, схожому на кота. Аналіз показав, що суміш складалася з кількох галюциногенних рослин, алкоголю, меду та різноманітних людських тілесних рідин.

Вчені, описуючи своє відкриття в нещодавньому не рецензованому дослідженні, пояснили, що цей напій, імовірно, вживався «для ритуальних практик», пов'язаних з божеством на ім'я Бес. Послідовники Беса, якого описували як «наполовину карлика, наполовину кота», вірили, що він може забезпечити «захист від небезпеки та здатний своєю силою запобігати злу».

Як і в усіх культових обрядах, шанувальники Беса мали пити особливі напої.

«Оскільки фігуру Беса шанували як генія-захисника, можна було припустити, що рідина, яку випивали, вважалася корисною», - пишуть дослідники.

Для повного розкриття природи цього напою, вчені проаналізували органічні залишки вази II століття до нашої ери, яка зберігалася в Музеї мистецтв Тампи. Результати аналізу показали, що напій містив галюциногенну рослину під назвою Peganum harmala, відому також як сирійська рута.

«Насіння цієї рослини містить велику кількість алкалоїдів гармін і гармалін, які викликають галюцинації, схожі на сновидіння», - пояснюють автори дослідження.

Також у вазі Беса були виявлені сліди іншої галюциногенної рослини під назвою Nymphaea caerulea, відомої як блакитна водяна лілія.

«Об'єднавши всі ці дані, можна зробити висновок, що рослини Peganum harmala і Nymphaea caerulea свідомо використовувалися як джерела психоактивних речовин для ритуальних цілей», - заявляють дослідники.

Однак, шанувальники Беса також додавали до своєї суміші й інші компоненти. Дослідники виявили сліди алкогольного напою, отриманого з ферментованих фруктів, а також меду та маточного молочка. Крім того, стародавній напій містив «значну кількість людських білків», що, очевидно, були додані з ритуальною метою.

«Сюди входять такі рідини, як грудне молоко, слизові рідини (ротової чи вагінальної) і кров», - розповідають автори.

Читайте також:

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Жадають людської крові: вчені виявили небезпечні бактерії-«вампіри»
Здатен пропалити метал: «Укроборонпром» розробив унікальний «олівець» для розміновування
Підступність інформаційної війни: як російські пропагандисти впливають на наше фізичне здоров'я?
Очевидець розповів про таємничу появу «лісової людини» на Міжнародному симпозіумі науковців
«Загублений світ»: Історія, що не має права бути забутою - Каховська ГЕС
«Загублений світ»: Історія, що не має права бути забутою - Каховська ГЕС

Про зруйновану Каховську ГЕС, яка утримувала одне з найбільших водосховищ Європи…

Загадкове зникнення екіпажу судна «Марія Целеста» понад століття тому: нова теорія розвитку подій
Читати більше