Факти про мозок, про які ви могли не здогадуватися

Факти про мозок, про які ви могли не здогадуватися
Поширити в соціальних мережах:

Пропонуємо вашій увазі добірку цікавих фактів про один з найбільш незбагненних органів.

Мозок не відчуває болю

Ви ніколи не замислювалися, як нейрохірурги проводять операції на мозку без наркозу? Відповідь проста. Незважаючи на те, що мозок має шари оболонок і кровоносних судин, що містять больові рецептори, сам мозок їх не має. Однак м'язи та шкіра навколо мозку можуть відчувати біль.

Ви дійсно використовуєте можливості мозку на повну

Незважаючи на те, що існує думка, нібито ми використовуємо лише крихітну частину свого мозку, це неправда. Насправді ж більша частина вашого мозку постійно працює, навіть коли ви спите.

Вправа так само корисні для вашого мозку, як і для вашого тіла

Професійні спортсмени знають, наскільки важливим є вдосконалення їх мозку, щоб мати змогу докладати максимальних зусиль та енергії під час тренувань. Це пов'язано з розумовою стимуляцією, яка пов’язана з фізичними вправами, а також тому, що здорова серцево-судинна система покращує роботу мозку. Тому ранкові вправи допоможуть мозку залишатись в тонусі весь день.

Мозок працює активніше, коли ми спимо

Може здатися, що під час сну мозок ніби вимкнений, але насправді він працює навіть активніше, ніж вдень. В період бадьорості він виробляє альфа- та бета-хвилі, а під час сну, особливо на його початкових стадіях, тета-хвилі. Їх амплітуда більше, ніж у інших хвиль.

Більшість клітин мозку – це зовсім не нейрони

На один нейрон припадає близько десяти гліальних клітин, які разом з нейронами формують нервову тканину. Вони забезпечують нейрони поживними речовинами, відокремлюють нейрони один від одного, беруть участь у метаболічних процесах і передачі нервових імпульсів.

Закоханість можна побачити на МРТ-знімках

У людей в стані закоханості є активними області мозку, пов'язані з задоволенням. На знімках видно, як "загораються" місця, в яких присутній дофамін – нейромедіатор, викликає приємні емоції.

Мозок на 60% складається з жирів

Мозок – орган, який містить найбільшу кількість жирів. Тому для його здоров'я необхідна дієта, багата корисними жирами (омега-3 і омега-6). Вони укріплюють стінки мозкових кліток, а також переносять та зберігають жиророзчинні вітаміни.

Нервовим клітинам необхідні кисень та глюкоза

Ці дві речовини необхідні для функціонування та виживання людського мозку. Якщо він протягом 3-5 хвилин не отримує достатньо кисню або глюкози, у ньому відбуваються незворотні порушення. Проте, навіть якщо мозок відділити від тіла, він залишатиметься живим ще кілька хвилин, поки в його клітинах є кисень та глюкоза.

Об'єм пам'яті мозку майже не обмежений

Неможливо знати забагато або отримати стільки нової інформації, що її більше ніде розмістити, бо місце у нашому мозку ніколи не закінчується. Хоча, наприклад, такий фактор, як відсутність сну може негативно вплинути на здатність запам'ятовувати дані.

Короткочасної пам'яті вистачає лише на 20-30 секунд

Мозок здатен утримувати в пам'яті невеликі обсяги інформації для швидкого доступу лише протягом 20-30 секунд. Так, числа, наприклад, утримуються в пам'яті в середньому 7,3 секунди, а букв – 9,3.

Ваш мозок менше, ніж мозок ваших предків

Важко повірити, але палеоантропологічні дослідження доводять, що наші мізки зменшуються у розмірах. Деякі вчені вважають, що це може бути пов'язано з тим, що середній розмір тіла людини також зменшився за останні 10 000 років. Велике тіло потребує великої нервової системи, тому, коли наші тіла ростуть менше, наш мозок також пристосовується до цього.

За матеріалами Reader's Digest.

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Солідарність Тайваню в українській боротьбі: історія самопожертви добровольця Джонатана Ценга
«В хату корабель приплив»: масштаби руйнувань та відновлення після підриву росіянами Каховської ГЕС
«В хату корабель приплив»: масштаби руйнувань та відновлення після підриву росіянами Каховської ГЕС

Рф ще й щільно обстрілювала затоплені території, аби завадити евакуації...

Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Дніпро-1» проти «Динамо»
Міф про мову: росія йшла в Україну «захищати» російську мову, а натомість знищила її
Міф про мову: росія йшла в Україну «захищати» російську мову, а натомість знищила її

Сьогодні лише 3% українців підтримує статус російської мови як другої офіційної…

Археологи розкопали 2100-річну могилу жінки, яку поховали на бронзовому ліжку і в золотому лавровому вінку
ДніпроГЕС у 1941 році підірвали не нацисти, а радянська влада: правда про трагедію, яка забрала сотні тисяч життів
Читати більше