Дослідження стародавньої ДНК: як утворилися нові європейські еліти після падіння Римської імперії?

Дослідження стародавньої ДНК: як утворилися нові європейські еліти після падіння Римської імперії?
Поширити в соціальних мережах:

Це новий погляд на ранньосередньовічну Європу…

Нове дослідження стародавньої ДНК проливає світло на те, як формувалися європейські спільноти після падіння Римської імперії. Група міжнародних дослідників на чолі з Крішною Вірамахом, доцентом кафедри екології та еволюції Коледжу мистецтв і наук Університету Стоуні Брук, з’ясувала, що ранньосередньовічні еліти були генетично різноманітними, а їхні родинні зв’язки охоплювали різні соціальні та культурні традиції.

Як пише Stony Brook University, дослідницька група, використовуючи палеогеномічні, археологічні та ізотопні дані, детально вивчила спільноту, що проживала в Колленьо, Італія, у 6-8 століттях нашої ери. Вони секвенували геноми 28 осіб, похованих на місцевому кладовищі, та додали до дослідження дані з 24 раніше опублікованих геномів. Аналіз показав, що спочатку елітні родини в цій громаді мали різне генетичне походження, але з часом вони змішувалися і створювали нові спільноти, які стали основою сучасних європейських країн.

«Після розвалу Римської імперії ми мали мало інформації про формування нових спільнот. Наше дослідження показує, що ранньосередньовічні еліти були генетично напрочуд різноманітні, і це різноманіття стало основою для створення нових європейських спільнот», - зазначив директор лабораторії Veeramah, яка займається вивченням еволюційної геноміки, Крішна Вірама.

Дослідження показало, що спільнота Колленьо спочатку була заснована на мережі близькоспоріднених елітних родин, переважно з північної Європи. Згодом ці родини інтегрувалися з іншими, місцевими жителями, формуючи єдину генетичну лінію, яка існувала протягом п’яти поколінь. Ці люди мали високий соціальний статус, що підтверджується їхнім багатим раціоном і цінними поховальними предметами.

Висновки цього дослідження дають зрозуміти, як нові групи прибулих адаптувалися та влилися в існуючі європейські спільноти, створюючи основи сучасних європейських націй. Це дослідження розширює наші знання про процеси соціальної інтеграції та генетичне різноманіття в постримський період, надаючи новий погляд на ранньосередньовічну Європу.

Читай також:

Фото: Stony Brook University

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Отруєні окупанти: українські дівчата-спецагентки принесли смертоносну вечерю, вбивши 24 солдати
Аромат для відлякування злочинців: легендарний Леонардо да Вінчі створював ще й парфуми
Брутальний детектив, військовий та вірний сім'янин: Володимир Ращук про новий серіал і особисте життя
Подробиці з перших уст: бійці ГУР на гумових човнах провели рейд на «вишки Бойка» та знищили літак з ПЗРК
Процес зйомок «Ворон та Воробйов»: цікаві факти та залаштунки
Процес зйомок «Ворон та Воробйов»: цікаві факти та залаштунки

Серіал «Ворон та Воробйов» вийде на 2+2 вже 23 вересня о 20:15…

Сліди динозаврів на пляжі: в Австралії виявили 47-сантиметрові відбитки лап доісторичних хижаків тероподів
Читати більше