Чи може шоколад бути небезпечним?

Чи може шоколад бути небезпечним?
Поширити в соціальних мережах:

Вчені виявили, що певна кількість шоколаду може бути отруйною або навіть смертельно небезпечною для людини.

Чи можливо померти, з’ївши забагато шоколаду? Саме таке питання зацікавило американських вчених. Про це повідомляє Popular Science.

"Безумовно, існує токсична доза шоколаду, і отруєння ним може бути фатальним", – каже Рід Колдвелл, лікар екстреної медицини Нью-Йоркського університету.

Але що робить шоколад токсичним? Какао-боби, з яких виготовляють шоколад, містять речовину, що називається теобромін. Це алкалоїд рослинного походження з трохи гірким смаком (інші алкалоїди рослинного походження всім добре відомі, це кофеїн, нікотин, а також кокаїн). Дія теоброміну на людський організм подібна до дії кофеїну. Теобромін є легким стимулятором, а також він може розширювати кровоносні судини і призводити до зниження артеріального тиску.

Окрім того, за даними Національного інституту охорони здоров'я США, теобромін також перетинає гематоенцефалічний бар'єр. Це шар капілярів, який пропускає в мозок корисні речовини, але відфільтровує токсини і шкідливі мікроорганізми. Через здатність проникати через бар'єр теобромін впливає на настрій, як і кофеїн.

У великих кількостях теобромін дійсно може бути токсичним для людини та викликати пришвидшення пульсу, втрату апетиту, пітливість, тремтіння та сильний головний біль. А через вплив на серцево-судинну систему, що включає зниження артеріального тиску та збільшення частоти серцевих скорочень, занадто багато теоброміну може виявитись навіть фатальним для людини.

Звичайно, різні види шоколаду містять різну кількості теоброміну. Молочний шоколад містить набагато менше теоброміну – близько 2,4 мг на 1 г шоколаду. Темний шоколад містить близько 5,5 мг на 1 грам.

Для людей теобромін вважається токсичним у дозі 1000 міліграмів на кілограм маси тіла. Тобто людині вагою 75 кг потрібно з'їсти 75 г теоброміну, щоб отруїтися на смерть.

Однак, за словами доктора Колдвелла, такий результат є малоймовірним. Перші симптоми, які виникають під час отруєння шоколадом, а саме нудота і блювота, просто не дозволять з'їсти летальну дозу.

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Двобій між Джойсом і Чісорою транслюватимуть ексклюзивно на Київстар ТБ з відомими коментаторами у вільному доступі
«Загублений світ» розкаже про відчайдушних мисливців за ураганами й торнадо
«Загублений світ» розкаже про відчайдушних мисливців за ураганами й торнадо

А також про те, які кліматичні зміни можуть чекати Україну та до чого потрібно готуватися…

Таємничий мешканець печер: у Франції знайдено істоту, схожу на гнома (ВІДЕО)
Таємничий мешканець печер: у Франції знайдено істоту, схожу на гнома (ВІДЕО)

Автор ролика стверджує, що йому вдалося приручити справжнього гнома…

Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Динамо» - «Партизан»
«Загублений світ» розкаже про тренди в архітектурі, які змінюють світ і скоро змінять Україну
Замурована в стіну 4 000 років тому: на Кіпрі знайшли стародавній моноліт з рештками жорстоко вбитої жінки
Читати більше