Альфред Нобель – "торговець смерті" чи талановитий винахідник?

Альфред Нобель –
Поширити в соціальних мережах:

Кому щороку завдячують найкращі вчені світу?

Альфред Бернард Нобель був шведським підприємцем, хіміком, винахідником, інженером, письменником, філантропом та пацифістом.

Засновник найпопулярнішої премії винайшов також динаміт. За це Альфред Нобель отримав засудження у суспільстві та прізвисько "торговець смерті".

Весь свій статок Альфред Нобель призначив на фінансування міжнародної премії. Згідно з його заповітом, річний прибуток від цієї спадщини має ділитися на рівні частини між особами, які попереднього року найбільше прислужилися людству в різних галузях.

Нобелівська премія – одна з найпрестижніших міжнародних премій. Щороку Нобелівський комітет обирає лауреатів премії за видатні досягнення у таких ‎галузях: фізика, хімія, фізіологія або медицина, економіка, література та досягнення перед людством у справу миру. Виняток зі списку — математики. За легендою це пов'язано із історією кохання Альфреда Нобеля: дівчина, яку він покохав, обрала математика.

Нобелівські премії (окрім премії миру та премії з економіки) вручаються щороку у Швеції під час урочистої церемонії в Стокгольмському концерт-холі 10 грудня — в роковини смерті її засновника.

Першу премію отримав Жан Дюнан – засновник Червоного Хреста. Загалом Міжнародний комітет Червоного Хреста отримував премію тричі, Комісія ООН у справах біженців — двічі. Також премію свого часу отримували матір Тереза, Марія Склодовська-Кюрі, Нельсон Мандела та Барак Обама.

Наймолодшим нобелянтом є пакистанська правозахисниця Малала Юсуфзай, яка у 17 років отримала премію миру.

Від Нобелівських премій відмовились Борис Пастернак, Жан-Поль Сартр та Ле Дюк То.

Україна – батьківщина сімох лауреатів Нобелевсбкої премії (однак жоден з них не є українцем за громадянством): Ілля Мечников (фізіологія та медицина), Зельман Ваксман (фізіологія та медицина), Йосеф Шмуель Аґнон (література), Саймон Кузнець (економіка), Роальд Гофман (хімія), Георгій Харпак (фізика), Світлана Алексієвич (література).

Декількох українців було номіновано на здобуття Нобелівської премії, але нагороду вони все ж таки не одержали: Ісмаїл Гаспринський, Іван Франко, Павло Тичина, Микола Бажан, Ольга Мак, Іван Багряний, Улас Самчук, Василь Стус, Олесь Гончар, Віктор Ющенко, Михайло Тишкевич, Борис Олійник, Юлія Тимошенко.

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Жадають людської крові: вчені виявили небезпечні бактерії-«вампіри»
Здатен пропалити метал: «Укроборонпром» розробив унікальний «олівець» для розміновування
Підступність інформаційної війни: як російські пропагандисти впливають на наше фізичне здоров'я?
Очевидець розповів про таємничу появу «лісової людини» на Міжнародному симпозіумі науковців
«Загублений світ»: Історія, що не має права бути забутою - Каховська ГЕС
«Загублений світ»: Історія, що не має права бути забутою - Каховська ГЕС

Про зруйновану Каховську ГЕС, яка утримувала одне з найбільших водосховищ Європи…

Загадкове зникнення екіпажу судна «Марія Целеста» понад століття тому: нова теорія розвитку подій
Читати більше