12 моторошних будівель з людських кісток

12 моторошних будівель з людських кісток
Поширити в соціальних мережах:

Споруди, зведені з людських кісток, є по всьому світу. Пропонуємо вашій увазі дивовижну та моторошну добірку найвідоміших таких місць.

  • "Каплиця кісток" в Еворі, Португалія

Була збудована францисканськими ченцями в XVI столітті. Сама каплиця невелика – всього 18,6 метрів в довжину і 11 метрів в ширину, але тут зберігаються кістки і черепи близько п'яти тисяч ченців. Також є два цілих скелета, які висять, прикуті ланцюгами до стелі. Відомо, що один із них належав дитині.

  • Церква ду Карму, Фару, Португалія

Церква ду Карму вважається приголомшливою пам'яткою в місті через капелу кісток, прибудовану до церкви у 1826 році. В стіни і стелю цієї капели вмуровані черепа і кістки монахів-кармелітів. На вході в капелу можна побачити напис "Наші кістки чекають твоїх кісток".

  • Санта-Марія-делла-Кончеціоне в Римі, Італія

Церква побудована в період між 1626-м і 1631-м роками за наказом папи Урбана VIII. Проект створив Антоніо Казоні. Церква капуцинів має кілька спеціальних прибудов у крипті – оссуарій (кісткосховище), де знаходяться складені у фігури кістки монахів та мощі католицьких святих. 

Загалом вона містить рештки 3700 ченців, похованих між 1528-м і 1870-м роками. Цікаво, що ґрунт, який знаходиться в склепі, був привезений з Єрусалима.

  • Церква Сан Бернардіно алле Осса в Мілані, Італія

Церква побудована в XIII-му столітті. Раніше, в період з 1145-го по 1210-й рік, на цій землі був цвинтар, а потім, у 1269-му році, тут побудували церкву. У 1679-му році церкву реставрували під керівництвом Джованні Андреа Біффі, який і наказав "прикрасити" будівлю кістками і черепами.

  • Кафедральний собор Отранто, Італія

Кафедральний собор Отранто є скарбом південній Італії. Він був зведений в норманський період в XI ст. і має дві особливості. По-перше, мозаїчна підлога, датована 1163-65 рр. зберіглася у гарному стані до наших часів. По-друге, в соборі зберігаються мощі Святих мучеників, яких стратили турки після відмови прийняти іслам. 

  • Склеп Байнхаус в Гальштаті, Австрія

Гальштат – невелике містечко в Австрії, у федеральній землі Верхня Австрія. Він оточений красивим лісом, горами і найчистішим озером. Поселення має обмежену територію між озером і скелями. З цієї причини в Гальштаті існує гострий дефіцит землі, в тому числі цвинтарної. На місцевому кладовищі з XVI століття кожні 10-15 років кістки померлих витягали з землі і виставлялися на огляд в Оссуарії, який знаходиться в каплиці святого Михайла.

У крихітному склепі складені рядами 1200 черепів. Багато черепів прикрашені малюнками, наприклад, лаврами за доблесть, трояндами на знак любові і т.д.

До 1800 року розпис наносили тільки чорною фарбою, пізніше став використовуватися яскравий квітчастий стиль.

  • Еггенбургзький склеп в місті Еггенбург, Австрія

Склеп побудований на початку XIV-го століття. Тут на огляд виставлені рештки 5800 осіб.

  • Каплиця з черепами, Чермна, Польща

Ця каплиця стала братською могилою для людей, які загинули під час Тридцятилітньої війни (1618-1648), трьох Сілезький воєн (1740-1763) та інших військових конфліктів. 

Деякі люди померли від голоду, холери або інших смертельних інфекцій. Церква побудована в 1776-му році.

  • Паризькі катакомби, Франція

Лабіринт тунелів під Парижем, відкритий наприкінці XVIII-го століття, простягається на більш ніж 320 км. Більше 6 мільйонів людських кісток прикрашають стіни підземних склепів. 

Місця старих поховань відкриті для туристів, якщо метою їх відвідувань не є вандалізм, як це було в 2009 році, коли місцева влада змушені були закрити доступ до катакомб.

  • Челе-Кула в Ниші, Сербія

Вежа з людських черепів була побудована в 1809-му році за наказом турецького генерала на ім'я Хуршид-паша з черепів 952-х сербських повстанців. Оригінальна вежа сягала 4,6 метра у висоту і чотири метри в ширину. У наступні роки сім'ї деяких загиблих повстанців забрали черепа своїх близьких, і тепер у вежі залишилося тільки 58 черепів.

  • Костніца в Седліце, Чехія

Осуарій створений у склепі церкви Всіх Святих на цвинтарі цистеріанського монастиря в Седліце, на околиці сучасного міста Кутна Гора. 

Над оздобленням церкви в 1870-му році попрацював місцевий різьбяр по дереву Франтішек Рінт. Майстер підійшов до створення декору творчо і як матеріал використав не дерево, а кістки померлих.

  • Катакомби під монастирем Святого Франциска в Лімі, Перу

Церква і монастир були освячені в 1673-му році, а катакомби використовувалися до 1808-го року. У катакомбах розміщені черепа і стегнові кістки 70-ти тисяч чоловік.

Нагадаємо, минулого тижня більше 20 людських черепів було викрадено з церкви Святого Леонарда, розташованої в графстві Кент у Великобританії. Стародавні черепи були частиною моторошної колекції, однієї з найбільших колекцій людських решток.

За матеріалами Рubly

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

«Фургон з оркестром»: як рашистські паради та флешмоби формують потрібну кремлю психологію росіян?
Солідарність Тайваню в українській боротьбі: історія самопожертви добровольця Джонатана Ценга
«В хату корабель приплив»: масштаби руйнувань та відновлення після підриву росіянами Каховської ГЕС
«В хату корабель приплив»: масштаби руйнувань та відновлення після підриву росіянами Каховської ГЕС

Рф ще й щільно обстрілювала затоплені території, аби завадити евакуації...

Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Дніпро-1» проти «Динамо»
Міф про мову: росія йшла в Україну «захищати» російську мову, а натомість знищила її
Міф про мову: росія йшла в Україну «захищати» російську мову, а натомість знищила її

Сьогодні лише 3% українців підтримує статус російської мови як другої офіційної…

Читати більше