10 звичок, що роблять тебе невдахою

10 звичок, що роблять тебе невдахою
Поширити в соціальних мережах:

Невдаха – це не вирок. З цим можна боротися, якщо зрозуміти, що найчастіше проблема знаходиться в нас самих.

Пропонуємо топ-10 звичок, від яких варто позбутися, щоб не перетворити своє життя на низку невдач.

  • Звинувачувати оточуючих у своїх проблемах

Не вступив до інституту? Туди беруть лише по блату або за хабарі. Не дали премію на роботі? Начальник нагороджує тільки підлабузників. 

"Якщо ви не можете зробити це добре, принаймні, зробіть так, щоб це виглядало добре", – Білл Гейтс

Пошук винного і його звинувачення дають людині помилкове відчуття того, що проблема вирішена. Однак вона залишається і незабаром нагадає про себе заново. Успішні люди при виникненні проблеми шукають не винних, а шляхи та інструменти для її вирішення.

  • Порівнювати себе з іншими 

Незалежно від того, з ким порівнювати (більш успішні або менш успішні люди), результат не приносить користі. У першому випадку виникає жалість до себе – одна з найбільш руйнівних і гальмуючих розвиток людини емоцій. У другому випадку у невдахи з'являється можливість виправдати власну бездіяльність.

"Зробіть що-небудь сьогодні, і ваше майбутнє буде вам вдячне", – Ліс Браун

Порівнювати себе треба не з іншими людьми, а з самим собою – з тим, ким ви були 10 років, 5 років або 1 рік тому.

  • Не вірити в себе

"Вище голови не стрибнеш", "ніколи цього не робив, тому не варто і починати", "це не для мене" – фрази, які полюбляють невдахи. 

"Ви те, що ви є, і те, у що ви вірите", – Опра Уїнфрі

Нові дії вимагають зусиль. Набагато легше знайти причину і без докорів сумління відмовитися від будь-яких спроб змінити щось в своєму житті.

  • Відмовлятися від своїх цілей і принципів

Люди, які постійно скаржаться на невезіння, легко йдуть на поводу у інших, змінюють свої переконання та цілі по кілька разів на день або зовсім відмовляються від них через найменші труднощі. 

"Неважко приймати рішення, коли ви знаєте, які ваші цінності", – Рой Дісней

Мета – це маяк, який вказує нам шлях, а принципи – огорожі, що не дозволяють звернути з правильної дороги. При виникненні труднощів успішні люди шукають спосіб з ними впоратися, а не кидаються міняти свої орієнтири.

  • Не вміти спілкуватися з іншими людьми

Невдахи не вміють будувати стосунки з оточуючими, особливо з тими, хто, на їхню думку, знаходиться нижче. Недарма кажуть, що якщо ви хочете побачити справжнє обличчя людини, потрібно поспостерігати, як вона спілкується з обслуговуючим персоналом.

"Ви можете легко судити про характер людини по тому, як вона ставиться до тих, хто не може нічого для неї зробити", – Йоганн Вольфганг фон Гете

Ті, хто взяв на себе відповідальність за своє життя, знають, що важливо вміти вибудовувати стосунки з людьми не тільки в професійній сфері, але і в особистому житті. 

  • Прокрастинувати

Невдахи живуть так, ніби у них в запасі є ще одне життя. Вони відкладають на потім реалізацію своїх бажань, перетворюючи власне життя в не дуже веселе, а іноді і зовсім сумне існування.

"Будь-який успішний підприємець знає, що час куди цінніше, ніж самі гроші", – Річард Бренсон

Успішні люди живуть сьогоднішнім днем. Стів Джобс часто вранці ставив собі питання: "Що б я сьогодні зробив, якби це був мій останній день?". Це відмінний спосіб перестати відкладати важливі справи на потім і почати жити прямо зараз.

  • Не приймати інші точки зору

У психології давно відомо про існування вкрай цікавого ефекту Даннінга – Крюгера, суть якого полягає в наступному: чим менше людина в чомусь розбирається, тим сильніше вона упевнена в своїй правоті і тим завзятіше відкидає інші точки зору. 

"Досягнення успіху є груповим видом спорту", – Саймон Сінеко, з книги "Почни з "Чому?" Як видатні лідери надихають діяти"

Ефект працює і у зворотному напрямку: чим вище компетентність людини, тим менше вона схильна сперечатися і наполягати на власній думці.

  • Любити халяву

"Чим дешевше, тим краще" – девіз багатьох невдах. 

"Я не настільки багатий, щоб купувати дешеві речі", – барон Ротшильд

Успішні люди не економлять, а вміють рахувати свої гроші, знаючи при цьому справжню ціну речам. Це дозволяє їм купувати дійсно потрібні і якісні товари, які не доводиться викидати на наступний же день.

  • Заздрити і очорняти оточуючих

Невдахи заздрісні і, намагаючись пояснити своє почуття досади, завжди намагаються знайти "справжню" причину успіху інших людей. Багатий? Накрав. Популярний? Вмієш плести інтриги. Щасливий у шлюбі? Вдало замітає сліди своїх зрад. На думку невдахи, просто так нічого хорошого в житті не трапляється.

"Люди думають, що успіх в одній області може компенсувати невдачу в інших областях, але чи так це насправді? Справжня ефективність вимагає балансу", – Стівен Кові

Як відзначають психологи, заздрість з'являється від нездатності відчувати задоволення від власного життя. Адже часто заздрісники не хочуть фактично володіти тим, наявності чого заздрять, їх просто виводить з себе вміння інших отримувати від життя те, чого їм хочеться.

  • Не проявляти ініціативу

Навіть якщо ви по-справжньому ненавидите свою роботу, це не причина, щоб працювати абияк. Це універсальний закон життя: ти отримуєш рівно стільки, скільки вклав.

"Успіх не приходить до тебе – це ти йдеш за ним", – Марва Коллінз

Невдахи ж просто погоджуються з поганими результатами та не потрудилися знайти ефективні методи, які допоможуть краще вивчити свій творчий хист. Досить мріяти про те, що буде. У мріях, звичайно, немає нічого поганого, однак варто встати і нарешті зробити хоч що-небудь. 

За матеріалами AdMe

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Біонічні протези: коли людина керує штучною рукою силою думки
Біонічні протези: коли людина керує штучною рукою силою думки

Новітні розробки дозволяють не лише відновити функціональність втрачених кінцівок, але й…

Business Breakfast з Володимиром Федоріним від Forbes відтепер доступний на Київстар ТБ
В нафтогазовій державі не вистачає палива: в росії повідомляють про дефіцит бензину
В нафтогазовій державі не вистачає палива: в росії повідомляють про дефіцит бензину

Все завдяки санкціям та злагодженій роботі ЗСУ, СБУ та ГУР…

«Загублений світ» розкаже, як війна впливає на розвиток технологій
«Загублений світ» розкаже, як війна впливає на розвиток технологій

Для науково-технічного прогресу війна часто стає каталізатором до стрімкого розвитку…

Героїчні досягнення українців: захисник на протезі сім метрів протягнув літак Ан-26 і пробіг марафон у Лондоні
Героїчні досягнення українців: захисник на протезі сім метрів протягнув літак Ан-26 і пробіг марафон у Лондоні

Роман Кашпур та інші українські ветерани вражають світ своїм мужнім прикладом…

«Велика брехня»: як російська пропаганда використовує методи нацистів для дезінформації?
Читати більше