Абромавичус vs Кононенко: за що йде боротьба?

Люстратор 7.62. Прокляття системи
Абромавичус vs Кононенко: за що йде боротьба?
Поширити в соціальних мережах:

Як нардеп і бізнес-партнер Президента Ігор Кононенко опинився в епіцентрі скандалу, кого і на які посади він проштовхував - прізвища, обличчя, декларації та нерухомість - у випуску "Люстратор 7.62" на 2+2.

Найбільш резонансна подія тижня – відставка міністра економічного розвитку і торгівлі України Айвараса Абромавичуса. У своїй заяві він сказав, що не має "бажання бути ширмою для відвертої корупції, або підконтрольною маріонеткою для тих, хто хоче в стилі старої влади встановити контроль над державними грошима". Міністр Абромавичус обіймав свій пост 14 місяців і весь цей час не розповідав про корупцію. Озвучені ним факти тиску з боку Банкової, питання кадрових призначень виникли не сьогодні і не вчора. Публічно ж найбільше дісталося нардепу Ігорю Кононенку – другу і давньому бізнес-партнерові Президента.

"Протягом року Ігор Кононенко активно лобіював своїх людей на посаду генерального директора "УкрХімТрансАміаку ". Кононенко мав безпосередній інтерес в цій компанії. Замість того, щоб допомогти мені скинути регіонала Бондика, він завів там своїх людей, які в підсумку спільно управляють цим підприємством" , - повідомив міністр.

Віктор Бондик був призначений на посаду гендиректора "УкрХімТрансАміак" ще прем'єром Януковичем. Його підозрюють у розтраті державних коштів в особливо великих розмірах.

Член Партії регіонів з 2002 року, депутат Донецької обласної Ради IV та V скликань, двічі указами Президента Януковича був нагороджений орденом "За заслуги", з 2007 – директор держпідприємства "УкрХімТрансАміак". Але найбільш цікаве для нас: з грудня 2013 по липень 2014 він стає фігурантом семи кримінальних проваджень, пов'язаних з відмиванням грошей через непрозорі тендери і фірми-прокладки. Провадження відкривають і знову закривають. Згідно з ними, збитки держави становлять мільярди гривень.

"Кульмінацією цього кадрового свавілля і бажання повного підпорядкування потоків стало бажання мати свого зама в Міністерстві економіки, що відповідає за "Нафтогаз" і інші державні підприємства. Кандидат в підсумку два дні тому приніс повний пакет документів для призначення і заявив: "Я ваш новий зам. Я в команді Кононенко - і моя кандидатура вже узгоджена нагорі", - розповів журналістам міністр Абромавичус один з останніх випадків кадрового тиску на нього з боку друзів гаранта.

Цим претендентом на посаду став Андрій Пасішник, нинішній виконавчий директор "Нафтогазу". Працюючи з 2014 року в "Нафтогазі", Андрій Пасішник відповідає за питання, пов'язані з активами компанії на ринку нафтопродуктів, очолює майнові та інвестиційні напрямки. Згідно з реєстром прав власності на нерухоме майно володіє двома скромними квартирами в Києві, однак подейкують, що саме він мав стати "смотрящім" за тіньовими потоками нафтогазового комплексу.

Враховуючи близькість Пасішника до депутатської групи "Воля народу", така бартерна комбінація з посадою мала надати голоси, яких так не вистачає парламентській коаліції. Зрештою кулуарні домовленості підтвердило нещодавно оприлюднене листування Абромавичуса і Пасішника.

Більше інформації у відео випуску "Люстратор 7.62" від 10.02.2016.

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Фото літаючих динозаврів: свідчення загадкових зустрічей людей з гігантськими птахами
Хмари, дощ і аерозольні частинки: розкрито таємницю найчистішого повітря на Землі
Хмари, дощ і аерозольні частинки: розкрито таємницю найчистішого повітря на Землі

Своїм кришталево чистим повітрям відомий Південний океан, але…

Фільм про Трампа та нова робота Йоргоса Лантімоса: Каннський кінофестиваль оголосив цьогорічну програму
Фільм про Трампа та нова робота Йоргоса Лантімоса: Каннський кінофестиваль оголосив цьогорічну програму

77 Каннський кінофестиваль оголосив свою програму. Київстар ТБ зібрала найважливіше…

Кремль настільки боїться викрадених ним українських дітей, що створив окремий орган контролю над ними
Найдавніші скам'янілості Homo erectus, яким 2 млн років, знайшли у Кенії: що це означає для науки?
Найдавніші скам'янілості Homo erectus, яким 2 млн років, знайшли у Кенії: що це означає для науки?

Вони жили неподалік від стабільних водойм та відкритих середовищ, що свідчить…

Читати більше