Борис Романченко – невинна жертва двох воєн: у 15 років він став в'язнем концтаборів, а у 96 помер у мирній Україні від російських бомб

Гроші
Борис Романченко – невинна жертва двох воєн: у 15 років він став в'язнем концтаборів, а у 96 помер у мирній Україні від російських бомб
Поширити в соціальних мережах:

Переживши знущання у нацистській Німеччині, чоловік помер не своєю смертю…

Харків'янин Борис Романченко – колишній в'язень нацистських концтаборів. Коли чоловікові було лише 15 років, нацисти вивезли його до Німеччини. Він тричі намагався тікати, але невдало. Через деякий час він потрапив до «Бухенвальда» - одного з найбільших концентраційних таборів у Німеччині.

На 70-річчя визволення «Бухенвальду» у 2015 році Борис Романченко зачитав бухенвальдську клятву. Вона закінчувалася такими словами:

«Знищення нацизму та його коріння є нашим гаслом. Побудова нового світу свободи, миру без війни є нашою метою».

Переживши знущання у нацистських концтаборах, Борис Романченко помер не своєю смертю. 18 березня 2022 року до його квартири потрапив російський снаряд. Чоловік мешкав у Північній Салтівці, районі Харкова, який обстрілювався росіянами з перших днів повномасштабного вторгнення. За словами онуки Юлії, у його квартирі «згоріло абсолютно все, залишилися лише кістки на сітці ліжка, де він лежав».

У листопаді минулого року муніципальна рада німецького Лейпцига прийняла рішення перейменувати вулицю, на якій знаходиться генконсульство рф. Тепер вона називається Борис-Романченко-Штрассе.

Історію життя Бориса Тимофійовича Романченка, його шлях у нацистських концтаборах, а також те, яку спадщину він залишив після себе – дивіться у сюжеті:

Читайте також:

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

На телеканалі 2+2 прем’єра міні-серіалу «Переслідуючи вогонь»
Ані пастки, ані кулі його не беруть: африканські дикуни приносять людські жертви річковому чудовиську
Жадають людської крові: вчені виявили небезпечні бактерії-«вампіри»
Здатен пропалити метал: «Укроборонпром» розробив унікальний «олівець» для розміновування
Підступність інформаційної війни: як російські пропагандисти впливають на наше фізичне здоров'я?
Очевидець розповів про таємничу появу «лісової людини» на Міжнародному симпозіумі науковців
Читати більше