У Чорнобильській зоні вимірюють рівень радіоактивного забруднення

ДЖЕДАІ
Поширити в соціальних мережах:

Для оновлення даних навіть залучили німецьких експертів. З новітніми дозиметрами, за участю аеророзвідки та піших патрулів вони прочісують ліси та села навколо Чорнобиля. А сьогодні нові дані отримали про місто-привид Прип'ять.

Вибиті шибки, залишки радянського союзу та будинки, які вже 30 років не бачили людей – ДЖЕДАІ у місті Прип’ять. Після трагедії минуло уже понад три десятиліття, утім і сьогодні без бахіл і респіратора тут не ступити і кроку.

Закинуте місто сьогодні знову перевіряють на рівень радіоактивного забруднення. Німецькі екологи приїхали сюди, щоб протестувати свої новинки – інноваційні дозиметри. Кажуть, таких місць у них вдома і навіть у ЄС немає. Поруч прочісують місцевість співробітники АЕС зі своїми вітчизняними розробками.

Здесь достаточно высокий уровень радиации. Особенно эти моховые растения. Там очень серьёзно. 

Співробітник АЕС

Найвідоміше місце у Прип’яті – колесо огляду – також перевірили. Дозиметри показують, що наразі показники радіації поблизу споруди на рівні норми. Однак підступне мовчання дозиметра багатьох вводить в оману. Радіоактивний фон тут не надто безпечний і випадковому туристу потрапити у смертельну зону – справа кількох секунд.

Найбільше фонить тут навіть не асфальт, його вже добряче помили за ці роки. Натомість небезпечними є ділянки моху, стара деревина та залізяччя, яке першим збирало усе випромінення. Подекуди дозиметри показують до 250 мікро Рентген. Але такі зони фахівці добре знають і обходять їх десятою дорогою. Вони навіть створили спеціальні карти забруднення, які корегують у режимі реального часу.

Сьогодні ж головне завдання екологів – з’ясувати, як працюють їхні нові дозиметри, чи можна довіряти їхнім даним. На питання: чия техніка краща? – після кількох годин дослідження з’являється відповідь. Дані з усіх дозиметрів виявилися абсолютно ідентичними.

Навчання вдалися і нова техніка скоро стане на озброєння працівників АЕС.

Більше дивіться у ДжеДАІ на 2+2 та підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook. 

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Археологи розкопали 2100-річну могилу жінки, яку поховали на бронзовому ліжку і в золотому лавровому вінку
ДніпроГЕС у 1941 році підірвали не нацисти, а радянська влада: правда про трагедію, яка забрала сотні тисяч життів
Розкрито таємницю військової машини ІПСО рф: полонений підполковник розповів про секретні структури
«Дракон із Монтеррей»: мексиканські волонтери випадково зняли на відео живу істоту з міфів та легенд
15 метрів холодної крові: Vasuki indicus – нова рекордсменка серед доісторичних гігантських змій
Кохання двох чоловіків: на грецькому острові знайшли найстаріші у світі еротичні графіті
Читати більше