Технічне диво: 3D-принтер, що друкує протези для бійців АТО

Дембель
Технічне диво: 3D-принтер, що друкує протези для бійців АТО
Поширити в соціальних мережах:

Протез руки всього за 48 годин, та ще й надрукований на принтері – більше схоже на наукову фантастику, аніж реальність. Перевірити, правда це чи вигадка, вирішила програма Дембель на 2+2.

"Наскільки нам відомо, ми були перші, хто вирішив саме використати цю технологію, щоб створити модель протезу", – розповідає Віктор Баклан, головний конструктор та керівник проекту. Разом з дружиною Надією вони працюють у 3D-студії та прагнуть допомагати учасникам АТО. Наразі встановлено вже чотири протези, повністю віддруковані на 3D-принтері.

Переваг у такого протезу, безумовно, багато. По-перше, присутність пацієнта потрібна тільки двічі – перший раз, щоб відсканувати тіло, а другий – забрати готовий виріб. По-друге, швидке виготовлення, а ще – відносна дешевизна (виготовлення протезів відбувається з українського пластику та вимагає мінімум людської фізичної праці) та індивідуальний й багаторазовий підхід. Протез можна легко коригувати або змінювати, пошкоджені деталі не важко відновити.

У процесі виробництва задіяні медична комп'ютерна програма та 3D-принтер, майстер лише спостерігає.

"Ми використовуємо 3D-сканер для того, щоб один раз зісканувати людину. Сканування може займати півгодини. Потім іде процес моделювання, він займає там близько двох-трьох днів, і сам процес друку займає близько 48 годин, – описує процес Віктор. Чоловік впевнений, що 3D-друк буде незамінним у майбутньому: – Все залежить від матеріалу. Якщо навколо подивитись, все створено чи з пластику, чи з дерева, з бетону чи металу. І в подальшому можна буде друкувати все це, коли створять молекулярні принтери, які будуть по молекулі в необхідних параметрах закладати саме цю деталь. Тому насправді в подальшому принтер може друкувати практично все".

Щоб купити робочий матеріал для протезів, подружжя збирає та здає кришечки. На пластик, необхідний для виготовлення одного протезу, потрібно 100 кг кришечок – це багато, але цілком реально.

"Треба підключати лікарні, школи, телеканали", – вважає Надія Баклан.

Подробиці щодо надсучасного виготовлення протезів дізнавайтеся у випуску програми Дембель. Нові сюжети дивіться щонеділі о 15:00 на 2+2.

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Дивись матч «Динамо» - «Полісся» на телеканалі 2+2
На телеканалі 2+2 прем’єра міні-серіалу «Переслідуючи вогонь»
Ані пастки, ані кулі його не беруть: африканські дикуни приносять людські жертви річковому чудовиську
Жадають людської крові: вчені виявили небезпечні бактерії-«вампіри»
Здатен пропалити метал: «Укроборонпром» розробив унікальний «олівець» для розміновування
Підступність інформаційної війни: як російські пропагандисти впливають на наше фізичне здоров'я?
Читати більше