Епідемія вірусних хвороб на фронті - вигадка лікарів чи справжня загроза?

Дембель
Поширити в соціальних мережах:

Окрім травм під час бойових дій на бійців передової чекає ще одна загроза – вірусні захворювання, такі як гепатит С, що наразі стали однією з серйозних проблем не тільки для військових, а й для усіх українців.

"Перевірок не було, погрузили в автобус і повезли", – саме так кажуть про перші хвилі мобілізації бійці, яких відправляли у зону АТО без медогляду та перевірки на вірусні захворювання, у тому числі на гепатит С, від якого зараз страждає велика кількість демобілізованих та тих, хто залишився на фронті.

"Проходження обстежень визначається Наказом Міністра оборони України № 402. У цьому наказі не передбачено обстеження на гепатити В, С та ВІЛ", – коментує ситуацію Сергій Литовко, начальник Центрального санітарно-епідеміологічного управління МО України, і додає, що жодної загрози ці хвороби для оточуючих не представляють, до того ж, ніякої епідемії гепатиту С немає.

Лікарі-інфекціоністи заперечують, стверджуючи, що у 2017 році на Україну чекає велика хвиля загострення цих захворювань.

Микола Жуков – демобілізований боєць 72-ї бригади, який повернувся з АТО та виявив у себе гепатит С. Наразі чоловік потребує вартісного лікування і мав би отримувати допомогу від держави, але про те, як її отримати, ніхто не знає.

"В госпіталях вони: "Вибачте, нам лікувати нема чим, телефонуйте волонтерам, вони там допоможуть". Вони кажуть, що є державна програма, але ніхто не знає, де вона, я не знаю, куди звертатись", – на власному досвіді переконався Михайло.

У кожній області є медичний осередок, який спеціалізується на лікуванні вірусних захворювань за державною програмою. Щоб отримати таке лікування, потрібно:

1. Звернутися до центру за місцем прописки.

2. Написати заяву на ім'я головного лікаря з проханням внести вас у програму.

А найголовніше, на чому наголошують лікарі, це самостійно робити тестування на гепатит перед входом у зону АТО та виходом із неї.

Як бійцям вберегтися від вірусних захворювань на фронті, дивіться детальніше у програмі Дембель на 2+2. Нові випуски щонеділі о 15:00.

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

На телеканалі 2+2 прем’єра міні-серіалу «Переслідуючи вогонь»
Ані пастки, ані кулі його не беруть: африканські дикуни приносять людські жертви річковому чудовиську
Жадають людської крові: вчені виявили небезпечні бактерії-«вампіри»
Здатен пропалити метал: «Укроборонпром» розробив унікальний «олівець» для розміновування
Підступність інформаційної війни: як російські пропагандисти впливають на наше фізичне здоров'я?
Очевидець розповів про таємничу появу «лісової людини» на Міжнародному симпозіумі науковців
Читати більше