Чому держава відвертається від добровольців, які воювали на Сході?

Дембель
Поширити в соціальних мережах:

Боєць Олександр Харін на фронт пішов одним із перших, але вже більше року не може отримати ані допомоги, ані навіть статусу інваліда війни. Чому захиснику допомагають, усі окрім держави, яку він йшов захищати – у соціальному проекті Дембель на 2+2.

"Кремль окупував Україну – це по-перше. А по-друге, я надто поважаю свою сім'ю, щоб залишатись у Криму, тому інших варіантів не було", – розповідає кримчанин Олександр Харін.

Разом із добровольчим батальйоном "ОУН" чоловік пройшов найгарячіші точки, воював у Пісках, де його і підстрелив снайпер. Куля пошкодила хребет, і вже більше року захисник прикутий до ліжка. Але висновок медико-соціальної експертної комісії вражає – "загальне захворювання".

"Тому що у пацієнта на той момент, коли його оглядали, не було військово-медичних документів про те, що це захворювання пов'язане з участю у АТО, – коментує ситуацію Віктор Концур, головний лікар Обласного клінічного центру МСЕК Дніпропетровської обласної ради. – Наскільки мені відомо, добровольчий батальйон "ОУН" не віднесено до жодного з діючий на сьогодні військових формувань. На сьогоднішній день ще немає механізму визначення, що це захворювання, поранення, контузія пов'язане із захистом Батьківщини. Є для Збройних Сил, для МВД, для Нацгвардії, а для добровольців поки не прийняли".

Тобто добровольці, які знаходяться поза законом для держави, ризикують своїм життям та здоров'ям заради захисту миру та спокою, але повністю позбавлені можливості отримати військову пенсію, пільги, грошову допомогу.

"Так, як держава ставиться до добровольців, в цілому таке враження складається, що ми для держави зараз більше вороги, аніж сепаратисти, тому що ми сидимо по тюрмах, не визнають, що ми воювали і воюємо, перші репресії проти нас", – переконаний Микола Коханівський, голова проводу добровольчого руху "ОУН".

Нещодавно з'явився документ, що має полегшити життя добровольців і волонтерів та запровадити механізм отримання ними пільг та військової інвалідності. Чи працює новий закон, кого він захищає та які права дає, спробувала дізнатися програма Дембель на 2+2. Нові випуски дивіться щонеділі о 15:00.

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

На телеканалі 2+2 прем’єра міні-серіалу «Переслідуючи вогонь»
Ані пастки, ані кулі його не беруть: африканські дикуни приносять людські жертви річковому чудовиську
Жадають людської крові: вчені виявили небезпечні бактерії-«вампіри»
Здатен пропалити метал: «Укроборонпром» розробив унікальний «олівець» для розміновування
Підступність інформаційної війни: як російські пропагандисти впливають на наше фізичне здоров'я?
Очевидець розповів про таємничу появу «лісової людини» на Міжнародному симпозіумі науковців
Читати більше