Між зірками та смертельними ризиками: яке життя на МКС?

Загублений світ

Космос, що в ньому особливого?..

Космічний простір залишається одним з найекстремальніших середовищ для життя, але це не заважає людству витрачати мільярди доларів на підтримку експериментів, які можуть стати вирішальними для нашого майбутнього.

Міжнародна космічна станція (МКС) знаходиться на відстані понад 400 кілометрів від найближчих людських домівок, але для шести членів екіпажу це тимчасовий дім на пів року, де вони мають все необхідне для виживання, занять спортом і проведення наукових досліджень. На станції є відновлювальні джерела води та повітря, та постійний зв’язок із Землею.

Відсутність гравітації на МКС дозволяє використовувати усі поверхні, й на стелі теж монтують обладнання. Одночасно тут проводять понад півсотні досліджень, від медицини та 3-D друку у невагомості, до вирощування пекінської капусти.

Проте, вихід у відкритий космос все ще є надзвичайно ризикованою справою. Кожен скафандр — це мініатюрний космічний корабель, де найменша несправність може призвести до трагічних наслідків.

Так сталося в липні 2013 року, коли італійський астронавт Лука Пармитано під час планового ремонту станції помітив дещо дивне, по його обличчю потекла вода. Він одразу повідомив про це у Х’юстон, там припустили, що зламалася система подачі питної води, та порадили осушити балон із рідиною. Однак, і після цього шолом продовжив наповнюватися водою. Відсутність гравітації ускладнювала ситуацію, вода не могла стекти вниз. Командування дало наказ негайно завершити операцію та повернутися на станцію. Але відповісти Лука вже не міг…

Дивом, йому вдалося навпомацки знайти вхід до шлюзу. Після того, як з космонавта зняли шолом, звідти вилилося 2 л води! Як з'ясувалося пізніше, причиною інциденту стала несправність системи охолодження.

«Ми постійно в небезпеці. Тут може виникнути пожежа або розгерметизація, якщо в нас потрапить метеорит і зробить пробоїну. Чи, якщо всередину потраплять токсичні речовини. От, наприклад, ми застосовуємо амоній для радіатора, але в разі потрапляння його всередину, ситуація стане критичною», - ствердила Суніта Лін Вільямс, офіцер ВМС США, астронавт NASA.

Що ж робити, якщо у космосі попав у халепу? Досліджуй незвідане разом з нами та дізнайся більше про життя в космосі в нашому сюжеті. Дивись відео «Загубленого світу» вже зараз:

Loading...

Також не пропусти щопонеділка о 17:00 на 2+2 виходять прем’єрні випуски інформаційно-пізнавальної програми «Загублений світ», присвячені українцям – нації незламних і нескорених, що гідно виборюють своє майбутнє.

Читай також:

Новини

Всі новини
Риби в зоні відчуження можуть досягати трьох метрів у довжину…
Україна активно розвиває програми підтримки для ветеранів…
На стінах деяких будинків досі є загадкові символи, схожі на пентаграми…
Це сталося в регіоні, де раніше вже зникло кілька десятків супутників…
Дивитись більше