Кипляча річка: у хащах джунглів знайшли гігантську річку, температура якої у деяких місцях досягає 95°C

Загублений світ

Вона не магматичного і не вулканічного походження…

Таке враження, що сама планета приховувала річку Маянтуяк в Перу тисячі років. Навіть супутникових фото цих місць не було. До недавніх пір вважалося, що у цих глибинах джунглів не може нічого існувати, окрім непролазних хащів. А виявилося, що тут протікає єдина у свлєму роді кипляча річка, температура якої у деяких місцях сягає 95°C.

Масштаби цього місця захоплюють. Річка ширша за двосмугове шосе, гаряча на відрізку понад шість кілометрів, має великі термальні басейни та водоспад заввишки шість метрів і все це майже окріп.

Місцеві мешканці, які живуть неподалік, п’ють воду з Маянтуяку, готують у ній їсти та роблять лікарські настоянки. А геолог та засновник проєкту «кипляча річка» Андреас Рузо, який досліджував це природнє диво, виявив цікавий факт. Зробивши температурну карту, вчений з’ясував, що біля витоку річка має цілком звичайну холодну воду, а потім на певних відрізках сильно нагрівається, а на інших – охолоджується до ледь теплих. І так кілька разів.

Можна подумати, що водойму підігріває підземна лава вулкану, але данні підтверджують, що «кипляча річка» не залежить від вулканів. Вона не магматичного і не вулканічного походження. А у світі ще досі не знайшли другої такої ж невулканічної геотермальної системи та ще й таких гігантських розмірів.

Як виглядає диво природи і що розповідають про річку місцеві легенди, а також приголомшуючі висновки вчених – дивись у сюжеті проєкту «Загублений світ» просто зараз:

Loading...

Дивись також:

Новини

Всі новини
Збитки України від російської агресії перевищують 150 мільярдів доларів…
Загадковість людської природи завжди викликала цікавість та захоплення…
Випуск присвячений процесу відбудови України…
Історії про відвідування Землі космічними прибульцями більш ніж просто міфи…
Дивитись більше